ISTOČNI DRVAR/ BANJALUKA – “Putevi Republike Srpske” prije pet godina sa mrkonjićkom firmom “MG Mind” i laktaškom “Niskogradnjom” potpisali su ugovor vrijedan 12,7 miliona KM za izgradnju 14,2 kilometra puta na dionici Vučija Poljana – Potoci, u opštini Istočni Drvar. Danas za nastavak radova, odnosno nova 2,4 kilomatra prema Muselinovcu, daju čak 3,9 miliona KM. Tako će “put od posebnog značaja”, u opštini sa tek 79 stanovnika, građane RS koštati 16,6 miliona KM, otkriva portal CAPITAL.

Preciznije govoreći, svaki kilometar puta kroz opštinu sa najmanjim brojem stanovnika u Republici Srpskoj, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, ovo javno preduzeće, na čijem je čelu Nenad Nešić, plaća čak milion KM. Za ova izdvajanja saglasnost je dala Vlada RS, a novac je ulagan sa računa posebnih namjena.

Raniji tender, prema dokumentaciji koja je u posjedu naše redakcije, podrazumijevao je rekonstrukciju, modernizaciju i izgradnju dionice Vučija  Poljana  –  Jelovac  –  Oštro  Bognjo  –  raskršće Potoci u dužini od 14.221 metar.

U ugovor težak 12,7 miliona KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost i potpisan 18. marta 2013. godine stali su zemljani radovi do nivoa asfalta. Iako u “Putevima RS” danas niko ne spominje milionske iznose, objašnjavaju da su poznati neimari na drumovima u RS posao u Istočnom Drvaru i završili.

“Radovi na prvoj dionici Vučja Poljana-Potoci podrazumjevali su probijanje nove trase puta i dovođenje do nivoa asfalta, što je i urađeno, a preostalo je da se uradi saobraćajna signalizacija. Novi tender raspisan je za dionicu Potoci-Muselinovac. Sada je riječ o izgradnji nove dionice u dužini od 2,4 kilometra. U skladu sa izvedenim radovima na terenu isplaćena su finansijska sredstva, koja ne prelaze ugovoreni iznos”, navode u ovom preduzeću.

Međutim, tenderska kilometraža nije u saglasnosti sa onom iz “Puteva RS”. Četiri godine stara milionska javna nabavka precizirala je izgradnju 14,2 kilometra puta, dok joj “Putevi” danas dodaju još 600 metara. Novi tender predvidio je gorepomenuta 2,4 kilometra.

“Saobraćajna signalizacija i oprema puta (odbojne ograde i zaštitne mreže) biće postavljena na čitavoj dionici od 17,2 kilometra”, stoji u odgovoru.

U ranijem razgovoru za našu redakciju Nešić je naveo da će samo saobraćajna signalizacija na ovom putu koštati oko 1,4 miliona KM i da bez nje on ne može da bude pušten u funkciju.

Novi milionski posao će, precizirano je javnom nabavkom, dobiti firma koja je u poslovima niskogradnje u protekle tri godine prometovala najmanje 6,6 miliona KM, čime su ograničeni drugi ponuđači. Ugovor će biti potpisan do 21. marta 2021. godine.

Načelnica Istočnog Drvara Milka Ivanković, ne ulazeću u milionske iznose za izgradnju lokalnog puta, kaže da je on izuzetno značajan za stanovništvo jer, ako ne postoji infrastruktura, nema ni povratka.

“Raspisan je tender, između ostalog, i za postavljanje saobraćajne signalizacije kako bi bio završen tehnički prijem. Opština s tim nema ništa, to finansira Vlada RS. Uvijek se manipuliše brojem stanovnika našeg kraja. Nema nas 79, već 179. Ovo je jedina opština koja nije bila povezana putnom mrežom i zato je put na listi onih od posebnog značaja”, navela je Ivanković za CAPITAL.

CAPITAL: Žana Gauk

Prethodni članakNovi tripl-dabl Jokića, Bobi solidan
Naredni članakUhapšeno lice iz Teslića za kojim se tragalo zbog razbojništva u Doboju