Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić čestitala je 57. rođendan Radija Republike Srpske.

Ispisivanje istorije našeg radija počelo je 2. februara 1967. godine, kada je počeo da radi tadašnji Radio Banjaluka.

Krajem 1993. godine, sa Srpskim radijom Pale, integrisan je u Srpsku radio-televiziju, a današnji Јavni medijski servis Radio-televiziju Republike Srpske.

Opštinski radio, koji je prerastao u regionalni, u prvim godinama nakon osnivanja imao je veliko iskušenje – Banjaluku je zadesio katastrofalni zemljotres 1969. godine, a Radio Banjaluka emitovao je više o 17.000 oglasa i obavještenja koji su građanima bili od značajne koristi u tim dešavanjima.

Program je emitovan iz kamp-prikolice, a pripreman u šatoru zbog toga što je zgrada, u kojoj je Radio bio smješten, bila oštećena.

U istoriju našeg radija utkana je i zaostavština Srpskog radija iz Pala koji je osnovan u aprilu 1992. godine. Odbrambeno-otadžbinski rat donio je nova iskušenja i prestrojavanja, a nekoliko stotina emisija i izvještaja s prve linije odbrane Republike Srpske, dokaz su da su naši ratni reporteri obavili jedan od najkvalitetnijih i najkorisnijih poslova u istoriji Radija Republike Srpske.

Radio koji je mijenjao ime, od Radija Banjaluka do Srpskog Radija i Radija Republike Srpske, svjedočio je o teškim, ali i o radosnim trenucima u istoriji Srpske i njenog radija.

Foto: Ustupljene fotografije

Izvor: RTRS

Prethodni članakVRIJEME: Sutra sunčano, temperatura do 17 stepeni
Naredni članakNa auto-putu se zapalilo vozilo MUP-a Republike Srpske