Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da takozvani Ustavni sud BiH, koji je ustvari Ustavni sud FBiH i dijela međunarodne zajednice, ima devet članova, a zasijeda, donosi odluke i mijenja Pravila bez dvojice sudija iz Republike Srpske.

Vulićeva je u izjavi za Srnu ukazala da Sud bez devet članova, od kojih dva moraju biti iz Republike Srpske, nije potpun i nema legitimitet.

– Ustavni sud Federacije BiH i dijela međunarodne zajednice, koji se lažno predstavlja Ustavnim sudom BiH, jer u svom sastavu nema sudija iz Republike Srpske, održao je juče još jednu suspektnu sjednicu s ciljem dodatnog sluđivanja javnosti i činjenja ‘ustavnopravnog nasilja’.

Јer, kako drugačije nazvati poteze tijela koje umjesto da, kako Ustav nalaže ‘podržava Ustav’, donosi odluke prima facije /prima facie – očigledno/ nakaradnim tumačenjem i izmišljanjem odredaba tog ustava – istakla je Vulićeva.

Ona je pojasnila da suprotno članu 6 1.c) Ustavni sud produžava radnopravni status sudijama nakon navršenih sedamdeset godina, iako Ustav kaže da će vršiti službu do sedamdeset godina starosti.

– Svako ko tim osobama nakon navršenih sedamdeset godina omogući da nastave radni odnos, odlučuju i primaju platu – čini protivustavno djelo. I sad da, recimo, teoretski neko podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti ove dopune Pravila Ustavni sud će se proglasiti nenadležnim, a zahtjev nedopuštenim, kao što je već jednom uradio po zahtjevu o ocjeni ustavnosti vlastitih Pravila Ustavnog suda (U 7/13) – naglasila je Vulićeva.

Reagujući na ocjenu Ustavnog suda BiH da “Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pitanja nepokretne državne imovine”, te da je, kako tvrde, u skladu sa relevantnim odredbama Ustava BiH, regulisanje ovog pitanja “u isključivoj nadležnosti BiH”, Vulićeva je za Srnu naglasila da je jasno ko krši Dejton i Ustav – bošnjački politički prredstavnici po nalogu dijela međunarodne zajednice koji predvodi Majkl Marfi i Kristijan Šmit, najveći rušitelji BiH, Ustava i Dejtona.

– Pitanje nepokretne imovine koju nazivaju ‘državnom’ stavljaju u nadležnost BiH i to kako navode u skladu sa ‘relevantnim odredbama Ustava’, ali ne rekoše kojim odredbama i kojeg Ustava i čitamo li mi isti Ustav ili Seada /Paravlić/ radi po nečemu što su joj predstavili kao original na engleskom? – upitala je Vulićeva.

Ona je upitala i kako sada, 29 godina nakon rata, bošnjački politički predstavnici odjednom da se sjete i rezolucije o Srebrenici, i da svaki dogovor domaćih političara po dolasku na ispovjed kod svojih mentora opovrgnu, i takozvane državne imovine, a ko zna šta nas sve čeka u predstojećem periodu i to sve samo sa jednim ciljem – ukidanja Srpske, odnosno stvaranja prazne ljušture koja bi se samo zvala Republika Srpska, svođenja srpskog naroda na nivo nacionalne manjine, a sutra i statističke greške, kao što su uradili i u FBiH.

– Sve je jasno šta i kako rade Marfi, Šmit i oni koji su naučili da vežu konje gdje im age kažu. Samo su zaboravili da srpski narod nisu konji, niti priznaju bilo kakve age. Politički predstavnici srpskog naroda i Republike Srpske nikada nisu i neće raditi po dikatatu stranaca već isključivo u interesu svog naroda. Republika Srpska je vječna i ona će opstati sa svojim naroda, kao i što je njena imovina njeno vlasništvo a ne vještačkih tvorevina kao što su BiH i institucija koje su sve samo ne institucije i srpskog, i bošnjačkog i hrvatskog naroda – poručila je Vulićeva.

Ona je istakla da BiH na čelu sa Marfijem, Šmitom i bošnjačkim klimoglavcima nema budućnost, i to je očigledno i jasno vidljivo svima, osim, izgleda, njima. 

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Poslanici Petrović i Jošić prisustvovali obilježavanju Dana škole u Sjenini Rijeci (FOTO)
Naredni članakBukejlović: Primarni cilj – zaštita i unapređenje dječijih prava