Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić rekla je da je Republika Srpska korak ispred mnogih u regionu prema broju žena na važnim pozicijama.

Vulićeva je izjavila da je jedan od zaključaka okruglog stola pod nazivom “Izvan politike”, koji je na Јahorini organizovala predsjednik Mađarske Katalin Novak, da je ženama bitno dati priliku koju će one iskoristiti na najbolji način.

Ona je rekla da su na jučerašnjem skupu o temi uloge žena u politici razmijenjena iskustava kako kao žena opstati na političkoj sceni, te kako dati doprinos svojoj zajednici po pitanju pronatalitetne politike.

Vulićeva za Srnu je naglasila da je bilo veliko zadovoljstvo biti u društvu Novakove, koja je, kako je rekla, izuzetno zanimljiva dama sa puno iskustva.

– Pohvalili smo se velikim brojem žena u politici, koje participiraju kako u Republici Srpskoj, tako i činjenicom da imamo ženu srpskog člana Predsjedništva BiH /Željku Cvijanović/ – navela je Vulićeva.

Ono što je problem u svim zemljama, pa i u Mađarskoj, kako je rekla, je prihvatanje žene kao političarke.

– Novakova je rekla da joj je trebalo puno vremena da uvjeri svoje muške kolege da je neko ko je sposoban, da nije na funkciji samo zato što je žena i da ispuni nekakavu kvotu, nego zato što je odgovorna i sposobna. I to je u suštini problem – gdje god da se nalazite, problem su shvatanja da žene mogu biti odgovorne i na važnim pozicijama – naglasila je Vulićeva.

Ona je napomenula da je Republika Srpska korak ispred mnogih u regionu kada je u pitanju broj žena na važnim pozicijama.

– Pored činjenice da smo se time pohvalili, shvatili smo da je sva edukacija koju SNSD ulaže u žene u politici dobrim dijelom dala pozitivan ishod. Gospođu Novak smo upoznali o dobrim praksama kao što su djeca iz Ekonomske škole iz Doboja koji idu na plaćenu praksu u Budimpeštu – rekla je Vulićeva.

Riječ je o učenicima Ekonomske škole, smjer frizer i bankarski tehničari.

– Zahvalili smo Novakovoj i premijeru Viktoru Orbanu na toj prilici, jer učenici, konkretno iz Doboja, su se vratili prezadovoljni, sa novim znanjem i iskustvima, boljim poznavanjem engleskog jezika i uz to su nešto i zaradili kroz plaćenu praksu – naglasila je Vulićeva.

Ona je ukazala da je to jedan od pokazatelja kako Mađarska vodi računa o mladima i koliko je prijatelj Republike Srpske, pošto se Novakova i kroz životnu karijeru posvetila pronatalitetnoj politici.

– Iskoristili smo priliku da kažemo da u Doboju imamo jednu od najboljih strategija kada je u pitanju pronatalitetna politika, a to je 100 stanova za 100 mladih bračnih parova. Cvijanovićeva je informisala da je uručila tim mladim ljudima ključeve i to je pohvalno i dobro – ocijenila je Vulićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović razgovarala je juče o ulozi žena u politici sa predsjednikom Mađarske Katalin Novak i ženama iz Republike Srpske i Federacije BiH, koje obavljaju značajne pozicije na političkoj sceni.

– Bilo je zadovoljstvo učestvovati na okruglom stolu pod nazivom `Izvan politike`, koji je na Јahorini organizovala predsjednik Mađarske Katalin Novak – rekla je Cvijanovićeva.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Optuženi za teško ubistvo predati u nadležnost Tužilaštva (FOTO)
Naredni članakGoganović: Nakon 11 godina Srbin na čelu Oružanih snaga, Knežević najbolji izbor