Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da je pozicija visokog predstavnika u BiH odavno izgubila smisao, a da je Kristijan Šmit “politički parazit”.

“Od visokog predstavnika definisanog Aneksom došlo se do njegove kancelarije koja je jedno vrijeme umislila da može da zamijeni sve zajedničke institucije. To je bilo u doba ranijih visokih predstavnika. Osoba koja se trenutno tako predstavlja je neko ko nema nikakav pravni osnov da bude u BiH”, izjavila je Vulićeva za Srnu, komentarišući pisanje njemačkih medija o visokom predstavniku u BiH kao “o prevaziđenoj kolonijalnoj funkciji”.

Vulićeva dodaje da je Šmit turista bez pokrića u BiH, čovjek bez legitimiteta i uzurpator tuđeg novca, jer, kako kaže, pod okriljem demokratije i očuvanja mira uzima svaki mjesec oko 100.000 KM.

“Dobro je samo njemu i onima koji mu pišu govore i takozvane odluke. NJemačka slovi za ozbiljnu zemlju, ali slanjem turista bez vizije i prijateljske ruke ka svim građanima u BiH, gubi kredibilitet. Ne treba nama nikakav nezvani turista niti tortura OHR-a, nama treba dijalog i jasna vizija budućnosti svih naroda u dejtonskoj BiH”, ukazala je Vulićeva.

“Frankfurter algemajne cajtung” objavio je da u BiH ima mnogo problema, ali da nijedan ne opravdava postojanje “vaspitača” u vidu visokog predstavnika međunarodne zajednice, čija pozicija je “najčudnija politička funkcija” u Evropi.

“Visoki predstavnik i dalje ima moći kao da je BiH karipska plantaža šećerne trske iz pretprošlog vijeka”, piše novinar Mihael Martens u svom tekstu. 

Foto: Screenshot/srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Sajber buling jedan od novih izazova pred socijalnim radnicima (FOTO)
Naredni članakSatler: Vlast na nivou BiH u rekordnom roku, održati taj zamah i u FBiH