Zakonodavni okvir Republike Srpske prati probleme sa kojim se socijalni radnici susreću u praksi, izjavila je predsjednik Udruženja stručnih radnika socijalne djelatnosti regije Doboj LJubica Lazić, i kao nove izazove navela sajber buling i društvene pojave izazvane virusom korona.

Lazićeva je ukazala na potrebu da socijalni radnici prepoznaju probleme, kao i potencijale i resurse u lokalnim centrima za socijalni rad u rješavanju tih problema, zbog čega je danas u Doboju organizovan seminar “Razgovori sa porodicom – izazovi i mogućnosti”.

Voditelj seminara Tatjana Marić, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci, je kao izazove današnje porodice ukazala na prebrz tempo života, prezauzetost roditelja i prepuštenost djece same sebi.

Ona je upozorila da se danas više ne može govoriti o tradicionalnoj porodici kada su i bake i deke učestvovali u vaspitanju djeteta, već da je danas to internet sa mnogim preprekama i nedostacima koji utiču na razvoj i vaspitanje djece.

“Djeca su danas na internetu vrlo često i mi danas imamo nove `G` generacije. Ako vi svakodnevno tražite lajkove i potrebu za prepoznavanjem to se sigurno odražava i na njihov odnos prema vrijednostima, roditeljima i uopšte prema nekom okruženju”, rekla je Marićeva novinarima.

Predstavnik Fondacije “Udružene žene” iz Banjaluke Dragana Miljković, koja kao socijalni radnik radi u sigurnoj kući sa ženama i djecom žrtvama nasilja, ukazala je na pojavu novog trenda digitalnog nasilja putem društvenih mreža, za koje još ne postoji adekvatan odgovor.

Ona je ukazala i na povećanje međugeneracijskog nasilja, nasilja djece prema roditeljima, te bakama i djedovima, kojeg je i do 25 odsto više nego u ranijem periodu, što je naročito bilo izraženo tokom perioda korone, a ne ispoljava se samo kao fizičko, već kao i psihološko i ekonomsko nasilje.

Predstavnik Centra za socijalni rad iz Šamca Veljko Milkić ističe da je internet nasilje veoma teško dokazivo, a sa ozbiljnim posljedicama po djecu, na koje su socijalni radnici još nespremni jer su navikli na interpersonalni rad.

Seminar “Razgovori sa porodicom – izazovi i mogućnosti” organizovan je u saradnji sa OEBS-om povodom Međunarodnog dana socijalnog rada, koji se ove godine obilježava 1. marta pod sloganom “Uvažavanje različitosti kroz zajedničko društveno djelovanje”.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Obilježen Svjetski dan čitanja bajki (VIDEO)
Naredni članakVulić: Pozicija visokog predstavnika odavno izgubila smisao