Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić ocijenila je kao poraz demokratije i ljudskih prava postupke pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i evroazijska pitanja DŽejmsa O`Brajena, koji je u BiH podržao bonska ovlaštenja.

– Podržavati čovjeka bez potvrde Savjeta bezbjednosti UN i pri tome pozivati na silu, upotrebu bonskih ovlaštenja je ništa drugo već nasilje nad demokratijom – konstatovala je Vulićeva u izjavi Srni.

Vulićeva je istakla da bi poštovanje Dejtonskog sporazuma u BiH i prava svih naroda koji žive u BiH trebalo da budu vodilja za svakog demokratu.

Ona je izrazila razočarenje činjenicom da i O`Brajen podržava razgradnju Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH.

– Nametanja i sila dovode do razgradnje BiH, a samo dijalog i dogovor domaćih političara su prilika za budućnost dejtonske BiH – ukazala je Vulićeva.

Američki diplomata i Kristijan Šmit sastali su se danas u Sarajevu gdje su razgovarali o najhitnijim izazovima s kojima se BiH suočava, uključujući izborni integritet.

O`Brajen je potvrdio podršku SAD Šmitu i njegovom korištenju bonskih ovlaštenja za provođenje Dejtonskog sporazuma, podršku BiH i njenim institucijama.

Foto: Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Iz saobraćaja isključeno 40 neispravnih vozila
Naredni članakVulić: Alijansa da odgovara za bombardovanje osiromašenim uranijumom