Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da NATO treba da odgovara za bombardovanje Republike Srpske i Srbije osiromašenim uranijumom.

Komentarišući izjavu zamjenika generalnog sekretara Sjevernoatlantske alijanse Mirča DŽoane da su najave pojedinačnih tužbi iz Srbije i Republike Srpske protiv NATO-a za štetu prouzrokovanu bombardovanjem osiromašenim uranijumom pokušaj da se iz “političkih razloga vrate neka sjećanja iz prošlosti”, Vulićeva je poručila da su Srbi naučeni da praštaju, ali ne i da zaboravljaju.

– Dvanaest banjalučkih beba i sva djeca koja se rađaju sa karcinomom su zavjet srpskog naroda da se ne smije dozvoliti da za takve nečovječne poteze niko ne odgovara – poručila je Vulićeva.

Ona je dodala da je imala priliku prisustvovati sastanku sa ambasadorima NATO-a na kojem su predstavnici Republike Srpske ponovili da može saradnja sa NATO, ali trajno članstvo ne.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić razgovarao je nedavno sa advokatima Srđanom Aleksićem i Anđelom Fjore Tartaljom o nadoknadi štete za ugrožavanje života i zdravlja stanovnika Srpske zbog NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Tartalja je pred italijanskim sudovima dobio više od 300 presuda protiv Ministarstva odbrane Italije, a u korist italijanskih vojnika oboljelih ili preminulih od raka nakon što su u misijama na Kosovu i Metohiji, BiH, Iraku, Siriji i Avganistanu bili neposredno izloženi osiromašenom uranijumu.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakVulić: Postupci američkog diplomate poraz demokratije i ljudskih prava
Naredni članakDOBOJ: Јednomjesečni pritvor za uhapšene zbog ubistva