CIK nije imao pravni ni finansijski osnov za prebrojavanje listića na prošlogodišnjim izborima za nivo predsjednika Republike Srpske, a i prebrojavanje je potvrdilo da je Milorad Dodik apsolutni pobjednik koji vodi konkretne politike, za razliku od opozicije, istakla je predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić.

Vulićeva je, tokom rasprave o Izvještaju o sprovođenju Opštih izbora 2022, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija  BiH, ocijenila da je izvještaj te komisije napisan kao zbir podataka, bez dodatnih obrazloženja o načinu sprovođenja izbora.

– Nema dodatnih obrazloženja pojedinih odluka i naredbi CIK-a o načinu sprovođenja opštih izbora 2022. godine. Nema objašnjenja da li su određene odluke ili naredbe imale pravno ili finansijsko opravdanje i da li je bilo dovoljno argumenata koji bi opravdali trošenje novca za ponovno brojanje glasova, kao i da li ima opravdanje za kašnjenje objavljivanja prelimiranih rezultata – ukazala je Vulićeva.

Prema njenim riječima, proizilazi da su građani i poslanici ostali uskraćeni za obrazloženje pojedinih aktivnosti CIK-a koje se odnose na donošenje naredbe o ponovnom prebrojavanju glasova za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, o načinu sprovođenja i opravdanosti jer je, kako je naglasila, rezultat ostao isti.

Ona je ukazala i na niz informatičko-tehničkih grešaka pri objavljivanju preliminarnih rezultata, koje su stvarale zablude kod građana i političkih subjekata, navodeći kao primjer pogrešno navođenje imena pobjednika izbora za potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda.

Predsjedavajuća Kluba SNSD-a se osvrnula na izlaganje poslanika PDP-a Branislava Borenovića, upitavši ga o kakvoj pravičnosti, korektnosti i poštenju govori dok u CIK-u sjede Јovan Kalaba – kandidat PDP-a za odbornika i Vanja Bjelica Prutina koja je bila savjetnik Mirka Šarovića /SDS/?

Vulićeva je, govoreći ponovnom prebrojavanju listića, navela da CIK nije imao pravni ni finansijski osnov za prebrojavanje listića za nivo predsjednika Republike Srpske, te podsjetila da je prebrojavanje glasačkih listića na izborima 2022. godine potvrdilo da je Milorad Dodik apsolutni pobjednik.

Prema njenim riječima, Dodik će biti predsjednik godinama zato što, za razliku od opozicije, vodi korektne i konkretne politike.

– Ukoliko kolege iz CIK-a slušaju /ambasadora SAD Majkla/ Marfija i /Kristijana/ Šmita – onda nema budućnosti i perspektive – rekla je Vulićeva.

Ona je istakla da je sa Borenovićem saglasna kada je riječ da izbori trebaju biti transparentni i pošteni jer, kako je rekla, to znači da će SNSD vladati još najmanje 20 godina.

– Trebaju nam elektronska identifikacija, otisak prsta i skeneri. Samo kažem da ne prihvatam softver koji će kreirati Kristijan Šmit – naglasila je Vulićeva i članovima CIK-a poručila da mogu da zaborave ukoliko žele da uvedu elektronsko glasanje koje najavljuje Šmit.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Marinko Čavara je u toku rasprave rekao da će poslaniku koji dva puta prekrši Poslovnik biti oduzeto pravo na diskusiju do kraja sjednice.

Borenović je tokom diskusije ukazao da postoji krajnja potreba da se nešto konkretno uradi kada je riječ o unapređenju izbornog procesa.

– Bez usvajanje paketa integriteta i tehničkih izmjena Izbornog zakona biće besmisleno izlaziti na izbore – rekao je Borenović, navodeći da je izvještaj pokazao da je “68.000 glasova kontaminiramo”.

Tokom rasprave poslanik Liste za pravdu i red Nenad Grković optužio je Sanju Vulić da je “pokrala izbore”, na šta je reagovao poslanik SNSD-a Milorad Kojić, koji je naglasio da je riječ o neviđenom, primitivnom ispadu.

Tokom rasprave o izvještaju o sprovođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH poslanik Јasmin Emrić predložio je zaključak kojim se poziva CIK da organizuje sastanak sa predstavnicima svih političkih stranaka radi predstavljanja Prijedloga za izmjene Izbornog zakona i uvođenje novih tehnologija u izborni proces.

Mira Pekić iz PDP-a obrazložila je inicijativu koju su ona i njen stranački kolega Branislav Borenović pokrenuli, a kojom se predviđa povrat PDV-a na hranu i opremu za bebe.

Inicijativom je predviđeno da Predstavnički dom obaveže Savjet ministara da u roku od 60 dana od usvajanja pripremi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PDV-u, kojim bi se omogućio povrat PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe koju može da ostvari roditelj, odnosno staratelj djeteta u dobi do dvije godine.

Povrat PDV-a bio bi moguć za hranu za bebe, pelene, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje i auto-sjedalicu.

O ostalim tačkama dnevnog reda nije bilo zainteresovanih poslanika za diskusiju, te je iscrpljen dnevni red današnje sjednice.

Foto: Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Heroji u plavom spasili ženu da ne izvrši samoubistvo (VIDEO)
Naredni članakUsvojena inicijativa o ukidanju PDV-a na hranu za bebe