Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić poručila je Elmedinu Konakoviću da bi mu bilo mnogo pametnije da je na sastanak ministara spoljnih poslova država članica EU i zemalja zapadnog Balkana u Luksembrgu pokazao fotografije i spotove svojih sunarodnika, koji su imenovani na značajne funkcije u BiH i FBiH, sa automatskim puškama i u društvu sa ratnim zločincima.

Takođe, ne bi bilo suvišno, rekla je Vulićeva, da je Konaković na sastanku pročitao i prijetnje Zukana Heleza, inače ministra odbrane, upućene Srbima i preporuku da je bolje da sami odu iz BiH nego da čekaju “Oluju” kao srpski narod u Hrvatskoj.

Ona je rekla da bi to, možda, bilo interesantnije ministrima EU da čuju sa kim Srbi žive u vještačkoj tvorevini zvanoj BiH.

Reagujući na izjavu Konakovića da je delegacija u kojoj je bio na skupu u Luksembrgu pokazala slike nedavnog sastanka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Vulićeva je izjavila za Srnu da joj nije jasno čemu pokazivanje slika, kada je sastanak bio najavljen, javan i u prisustvu medija, te da Milorad Dodik ne radi ništa tajno, uvijeno i podlo kao što to radi “ministar inostranih poslova Bošnjaka”.

– Konaković, koji je ministar samo bošnjačkog naroda, sve što radi radi tajno i skriveno, iako i sam zna da za sve svoje aktivnosti i iznošenje stavova bilo gdje u zemlji i svijetu mora da ima saglasnost Predsjedništva BiH, koje je jedino nadležno za spoljnu politiku BiH – rekla je Vulićeva.

Ona je istakla da je Konaković opsjednut Rusijom i predsjednikom Putinom, ali ne zato što to hoće i želi, jer je i sam svjestan da ga od Rusije neće glava zaboljeti, već zato što je to interes njegovih aga Majkla Marfija i Kristijana Šmita i, kako je i sam priznao, veže konja gdje mu aga kaže, pa tako se u svakom obraćanju mora dotaći Rusije i Vladimira Putina.

– Za razliku od Konakovića, predsjednik Srpske Milorad Dodik nema agu, već vodi politiku samostalno i javno, bez bilo kakvih podvala i zamotavanja u rukavice, u skladu sa svakim slovom Dejtonskog mirovnog sporazuma i poštovanje dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda – naglasila je Vulićeva.

Što se tiče Konakovićevog mišljenja da je ministrima zemalja EU jasno da je, kako je rekao, Dodik jedini krivac za usporavanje evropskog puta BiH, Vulićeva je rekla da Konaković jedno priča, drugo radi, treće misli.

– Zašto već jednom otvoreno ne kaže šta govori u Laktašima, šta sarajevskim medijima, a šta agama!? Јedini koji usporavaju evropski put BiH su upravo Konaković i “trojka” koji bi da, uz pomoć svojih aga, raspakuju Dejton i stvore unitarnu BiH, a na Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj je da to aminuju. Naravno, to nikada neće dočekati i, ako je to Dodikova krivica, veoma smo ponosni što imamo takvog vođu i lidera koji je zarad interesa srpskog naroda i Republike Srpske žrtvovao svoj i komoditet svoje porodice, ali nije podlegao pritiscima, ucjenama i američkim sankcijama – istakla je Vulićeva.

Ona je rekla da joj negdje i žao Konakovića, jer, iako se uporno trudi, nikako ne može postati veći babo od babe Alije Izetbegovića.

– S obzirom da se politička karijera ne može graditi na podvalama, kafanskim i čaršijanerskim tračevima, kao ni riječnikom kasabe, možda mu je najbolje da politiku okači o klin, a rekreativno igra košarku, jer se ni tu nije dokazao i pokazao, a i godine su – rekla je Vulićeva.

Foto: ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakVRIJEME: Sutra nestabilno, uz lokalne pljuskove i grmljavinu
Naredni članakDOBOJ: Prijem za bivše funkcionere i dobitnike nagrada (FOTO)