Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić ocijenila je da odgovori koje je dobila na svoja poslanička pitanja u vezi sa ročištem u Sudu BiH u postupku protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika 6. decembra, pokazuju da se u toj pravosudnoj instituciji ne može očekivati pravda.

Vulićeva je rekla da je razočarana odgovorom Ministarstva pravde u Savjetu ministara BiH na svoje pitanje u vezi sa ponašanjem sudskog policajca koji je neprimjereno sjedio iza predsjednika Srpske i nepristojno se ponašao.

– U odgovoru ministra pravde Davora Bunoze navodi se da sudski policajac negira da je bio nepristojan, a nema potrebe da Ministarstvo pita njega kakav je bio, već je dovoljno da pogledaju snimak iz sudnice na kojem bi vidjeli neprofesionalno ponašanje, da nepristojno sjedi i, kako sam navela u pitanju, duva za vrat predsjedniku Republike Srpske – istakla je Vulićeva za Srnu.

Ona je dodala da je generalno Zakon o sudskoj policiji štur, na svega šest stranica ispisan, i da je pravilnicima dato da sudskim policajcima upravljaju sudije.

– I nije čudo što mi kada dođemo na ročište predsjedniku Republike Srpske od svih tih silnih policajaca doživljavamo razne neprijatnosti, ponižavanja i omalovažavanja jer oni dobijaju naredbe od sudija koje su u tu postavili američka Ambasada, /ambasador SAD Majkl/ Marfi i njemu slični, odnosno svi oni srbomrsci koji bi predsjednika Republike Srpske i sve nas ponovo u paketu da vrate u “Viktor Bubanj” navela je Vulićeva.

Prema njenim riječima, nije tačan ni dio odgovora da su sudski policajci sami reagovali kada su vidjeli da predstavnik OEBS-a u sudnici koristi mobilni telefon, već su to primijetili posmatrači.

– Da to nije istina najbolje potvrđuje snimak koji može da se traži od Suda”, rekla je Vulićeva i objasnila da su sudski policajci reagovali tek nakon što je ona na staklenu pregradu sale za posmatranje prislonila papir na kojem je ružem za usne napisala “OEBS telefon? – i kucanjem po staklu privukla pažnju policajca.

Komentarišući odgovor Suda BiH na njeno pitanje o prisustvu predstavnika OEBS-a u sudnici na ročištu Dodiku, Vulićeva je rekla da je iznenađena elementarnim nepoznavanjem pravilnika po kojima bi pravosuđe trebalo da radi.

– Nije sporno što je predstavnik OEBS-a bio tu, jer oni po sporazumu iz 1996. godine imaju pravo da prisustvuju čak i tajnim suđenjima, već što Sud navodi da je to na osnovu Dejtonskog sporazuma, ne citirajući gdje to piše – navela je je Vulićeva.

Ona je konstatovala da u Sudu ni ne moraju znati šta piše u Dejtonskom sporazumu kad slušaju američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija i njegovo tumačenje.

– A mi svi znamo njegovo tumačenje – raspakivanje Opšteg mirovnog sporazuma za mir u BiH i unitarna BiH kao cilj – zaključila je Vulićeva.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakKošarac: Saradnja sa NATO maksimum, članstvo – ne; vratite se realnosti i unutrašnjem dogovoru
Naredni članakVRIJEME: Sutra naoblačenje i kiša, na planinama slab snijeg