Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac naglasio je da Republika Srpska podržava EU integracije i neupitno je da aktivno radi na ispunjavanju uslova na tom putu, imperativno zagovarajući dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Košarac je ukazao da, s druge strane, evidentno je da pojedini zvaničnici “Trojke” euforično pričaju o evropskom putu BiH kada odu u EU, ali ne pokazuju spremnost da ispune ono što dogovore politički lideri na domaćem planu.

Sasvim suprotno, istakao je Košarac, oni u pravilu izigravaju domaći dogovor pod uticajem američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija, Kristijana Šmita i drugih zapadnih mentora.

-Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković čak ide korak dalje, pa je na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji govorio o NATO integracijama?!!! Neka ne žive san članstva BiH u NATO! Neka prestanu da dezavuišu ljude kako u BiH, tako i Evropi i svijetu, jer taj film neće gledati – poručio je Košarac reagujući na izjavu Konakovića da je na Bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu razgovarano o saradnji sa NATO i, kako je rekao, budućoj integraciji BiH u ovaj vojni savez.

Košarac je naglasio da Srpska nikada neće dati saglasnost za članstvo u NATO, jer je to protiv njenih interesa.

– Јasno smo rekli da je saradnja sa ovim vojnim savezom maksimum o kojem možemo razgovarati. Članstvo NE. Zaista mi nije jasno kako to do sada nisu shvatili. Od integracija BiH u NATO nema ništa. Niti će biti. Zato neka prestanu sa podmuklom praksom da u međunarodnim i domaćim krugovima govore o NATO integracijama – objavio je Košarac na Instagramu.

Umjesto što se po Evropi i bijelom svijetu bave mlaćenjem prazne slame o članstvu u NATO, rekao je Košarac, predstavnicima “Trojke” bilo bi mnogo bolje da se vrate realnosti i unutrašnjem dogovoru.

– Svi prijedlozi SNSD i koalicije iz Srpske su u skladu sa Ustavom i Dejtonom. Na potezu je “Trojka” koja treba da to prihvati i da nastavimo aktivnosti za dobijanje datuma pregovora. U suprotnom, “Trojka” će snositi odgovornost za zastoj na EU putu! – konstatovao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakBarašin: Manje pčelara u Srpskoj zbog klimatskih promjena (VIDEO)
Naredni članakVulić: I odgovori na poslanička pitanja dokaz da se u Sudu BiH ne može očekivati pravda