Srpskom narodu u Republici Srpskoj niko nikada neće osporiti pravo da obilježava 9. januar – Dan Republike, dan kada je u miru stvorena, a u ratu sačuvana, poručio je predsjednik republičkog Saveza ratnih vojnih invalida Dragan Vrhovac.

Vrhovac je najavio da će 100 ratnih vojnih invalida ove godine učestvovati u svečanom defileu povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci, ističući da će u ešalonu ratnih vojnih invalida učestvovati i ratni vojni invalidi iz Srbije.

Vrhovac je u izjavi Srni podsjetio da su u temelje Republike Srpske ratni vojni invalidi ugradili dijelove tijela i da im niko nikada ne može zabraniti obilježavanje dana kada je je ona stvorena i odbranjena.

On je napomenuo da će ratni vojni invalidi sve dok su živi obilježavati Dan Republike Srpske, a nastaviće mlade generacije u Srpskoj.

Vrhovac je pozvao ratne vojne invalide u svim gradovima i opštinama Republike Srpske da se u što većem broju okupe i zajednički proslave Dan Republike, napomenuvši da će, što više budu željeli da zabrane proslavu, ovaj rođendan Srpske masovnije slaviti.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakČabrić: Podsticati mlade da osnivaju porodicu i planiraju život u Srpskoj
Naredni članakMinić: Osnovni cilj – unapređenje konkurentnosti domaće proizvodnje