Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je da ova banka na međunarodnom nivou intenzivno radi na promociji potencijala Republike Srpske, uz značajnu podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade Republike Srpske.

– Veoma sam zadovoljan kako smo se proteklih mjeseci postavili i odradili zacrtani plan. Prije dvije i po godine kada smo krenuli u promociju Republike Srpske bili smo na nuli, a danas imamo više od 260 kompanija u našem portfoliju sa kojima imamo aktivnu saradnju – rekao je Vrhovac.

On je naglasio da je u tom smislu veoma stimulativna poreska politika Srpske, ali i njena pozicija na granici sa Evropskom unijom.

– S obzirom na to da su u EU veliki porezi i na dobit i na dividendu, mi smo tu veoma autonomni sa našom poreskom politikom koja predviđa da je dividenda nula, a porez na dobit 10 odsto, što je veoma primamljivo za investitore imajući u vidu poziciju Srpske gdje imaju pristup evropskom tržištu sa više od 640 miliona stanovnika – istakao je Vrhovac za Srnu.

On je dodao da se IRB priprema za “Invest forum”, koji bi zajedno sa investicionom konferencijom “Invest Srpska”, trebalo da bude održan u novembru na Јahorini, a na kojem očekuju još veću posjetu kompanija, te podsjetio da je na prošlogodišnjem u Banjaluci bilo 70 kompanija iz 22 zemlje.

– Kompanije širom svijeta su u nama vidjele kredibilnog partnera kojem mogu da vjeruju, s obzirom na to da smo državno vlasništvo i to im daje sigurnost u njihove investicije. Izgradili smo međusobno povjerenje i uspjeli da se investitori osjećaju dobrodošlo u Republici Srpskoj. Povezujemo ih sa institucijama Srpske, predsjednikom i premijerom, koji im pružaju podršku u implementaciji njihove investicije – rekao je Vrhovac.

On očekuje da u narednim mjesecima bude otklonjen i problem u vezi sa zaštitom investicija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata /UAE/, odnosno da bude potpisan sporazum, što bi omogućilo da iz ove zemlje dođu značajni investitori.

– Sa generalnim sekretarom Savjeta UAE, tijela koje odobrava sva plaćanja i projekte van zemlje, dogovorili smo da će obavezno doći na forum u novembru i posredstvom najveće njihove kompanije “AIM globala” smo dobili uvjeravanja da će nam na Јahorini prisustvovati i ministar ekonomije UAE što je veoma bitno. UAE su u proteklih godina uložili 3,4 triliona dolara u inostranstvu – naveo je Vrhovac.

On je napomenuo da je delegacija IRB-a u Abu Dabiju na najvećem investicionom forumu gdje je bilo više od 20.000 učesnika ostvarila značajne kontakte i saradnju sa kompanijom “AIM global” koji su partneri u organizaciji investicionog foruma, a posredstvom koje žele i da dođu do investitora širom svijeta.

– Objedinićemo Četvrtu investicionu konferenciju i Drugi investicioni forum od kojeg mnogo očekujemo i ozbiljno se pripremamo – naglasio je Vrhovac.

On je istakao da je IRB ovu godinu počela ambicioznim planom i učešćem na velikim međunarodnim skupovima u Evropi i svijetu, ali i investicionim forumima u organizaciji IRB-a u Beču, Milanu i Istanbulu gdje su tamošnjim privrednicima predstavili mogućnosti i projekte u koje bi mogli investirati u Srpskoj.

– Delegacija IRB-a je bila i u Rijadu na velikom investicionom forumu, na poziv organizatora iz Saudijske Arabije. Predstavili smo naše potencijale pred stotinama kompanija, ali i razgovarali sa njihovim javnim investicionim fondom /Public Investment Fond/, najvećim državnim fondom koji ulaže u inostranstvo. Raspolažu budžetom od čak 925 milijardi dolara i u planu su im ulaganja na globalnom nivou – rekao je Vrhovac.

On je rekao da su prošle sedmice bili i u Barseloni na sastanku direktora evropskih javnih banaka, s obzirom na to da je IRB članica Evropskog udruženja javnih banaka.

– To je bitno udruženje u kojem se na nivou direktora razgovara o budućim kretanjima u Evropi i svijetu i bitno je biti prisutan i imati te informacije – rekao je Vrhovac.

On je zaključio da IRB nastavlja aktivnosti koje će doprinijeti promociji Republike Srpske kao dobrom i sigurnom mjestu za investiranje, te na podršci u tom radu zahvalio predsjedniku Republike, premijeru i Vladi Srpske.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik na suđenju Petroviću: Štab u Doboju preduzimao sve što je bilo u njegovoj nadležnosti
Naredni članakOdržan Okrugli sto “Rješavanje mješovitih migracionih tokova na Zapadnom Balkanu”