BANJALUKA – Nove snježne padavine i veoma niska temperatura tokom noći dodatno su otežale i usporile odvijanje saobraćaja na putnim pravcima u Republici Srpskoj, a zbog jakog vjetra koji stvara snježne smetove obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na dionici regionalnog puta Ulog-Klanci preko prevoja Morine.

I na ostalima dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja odvijanje saobraćaja je otežano i usporeno.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske izdvajaju pravce Mrkonjić Grad-Glamoč preko prevoja Mliništa, Trnovo-Foča preko Rogoja, Foča-Gacko preko prevoja Čemerno, gdje je za teretna vozila obavezna upotreba lanaca, Sarajevo-Sokolac preko Romanije, Han Pijesak-Vlasenica preko prevoja Han Pogled, Banjaluka-Kneževo-Turbe, Banjaluka-Čađavica preko Manjače i Kotor Varoš-Teslić preko Borja.

Zbog izrazito niske temperature poledica je moguća i u nižim predjelima, naročito preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima.

Ekipe putnih službi čiste i posipaju sve kritične dionice, navode iz AMS.

Na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina učestali su odroni zemlje i kamenja na kolovoz, a postoji i mogućnost obrušavanja snježnih lavina, naročito na putnom pravcu Dobro Polje-Brod na Drini.

Na svim putnim pravcima vozačima iz AMS savjetuju opreznu vožnju prilagođenu stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna.

U Hrvaćanima, na ukrštanju magistralnog puta sa auto-putem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje auto-puta, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Na dionici magistralnog puta Klašnice jedan-Prnjavor izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj reguliše privremena signalizacija.

Zbog sanacionih radova, saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila na dionici magistralnog puta Bijeljina-Glavičice u ulicama 27. marta i Srpske vojske u Bijeljini.

Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Lončari-granica Republike Srpske/Brčko distrikta /Brčko jedan/ i granica Republike Srpske/Brčko distrikta /Brčko dva/–Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz prvca Brčkog.

Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice u Prnjavoru izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor-Gornja Vijaka.

Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj će regulisati uredno postavljena privremena signalizacija.

Na magistralnom putu dionica Klašnice jedan-Prnjavor, radi izvođenja radova na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj, u zoni ukršatanja sa magistralnim putem, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj reguliše privremena signalizacija.

S ciljem bezbjednog odvijanja saobraćaja na auto-putu “9. januar” Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji “Prnjavor” i “Johovac”.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U toku je izgradnja vodovoda na području naselja Šnjegotina, opština Čelinac, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja na dionici regionalnog puta Ukrina-Klupe.

Jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraća se na dionici regionalnog puta Obudovac dva-Lončari.

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraća se na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu LJubačevo, na dionici Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača, dok se saobraćaj odvija usporeno na magistralnom putu Banjaluka-Jajce na lokalitetu Srpskih Toplica.

U toku je izgradnja novog mosta preko rijeke Zovidolke, na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do.

Saobraćaj se odvija jednosmjerno preko privremeno izgrađenog mosta u neposrednoj blizini i regulisan je privremenom saobraćajnom signalizacijim.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila i dalje je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na području Federacije BiH zbog nepovoljnih vremenskih uslova za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na snazi je zabrana saobraćaja na magistralnom putu Ripač-Vrtoče, a za vozila teža od 3,5 tona na regionalnom putu Mihalji-Blidinje.

Jak vjetar stvara snježne nanose na putnim pravcima Livno-Kupres, Šujica-Tomislavgrad i Bosansko Grahovo-Livno.

Na magistralnom putu Bihać-Bosanska Otoka smanjena je vidljivost zbog magle.

Na dionicama u višim predjelima mjestimično ima ugaženog snijega, a zbog niske temperature na svim putnim pravcima ima poledice.

Na snazi su zimski uslovi za vožnju, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje.

U slučaju potrebe, autobusi i teretna vozila moraju imati lance na pogonskim točkovima na planinskim prevojima.

Na dionici auto-puta Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Na graničnim prelazima u BiH trenutno nema dužih zadržavanja.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za teretna vozila teža od 7,5 tona na graničnim prelazima Izačić i Velika Kladuša.

(Nezavisne)

Prethodni članakDoboj- Promovisan roman “Ankina rana”
Naredni članakOdržana humanitarna džipijada za Ninu Bližnjaković iz Doboja (Video)