Vlada kontinuiteta saopštenja. Ista praksa sedmicama, mjesecim, pa i godinama.

’’Nezadovoljna sam što neke dobre stvari nismo predstavili javnosti”, priznala je nedavno premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

Nezadovoljna je i javnost jer ne zna o čemu tačno raspravlja kabinet Željke Cvijanović na sjednicama Vlade. Dio javnosti zna onoliko – koliko stane u jedno koncizno saopštenje. Pobrojane tačke dnevnog reda bez detalja i obrazloženja. Dio ne zna gotovo ništa.

’’Trebalo bi više da izlaze u javnost’’.

’’Po zakonu su dužni da objave informacije’’ – mišljenja su anketiranih građana.

Invalidnine, borački dodatak, stambeno zbrinjavanje – teme su koje se često spominju na sjednicama Vlade. Šta tačno izvršna vlast predlaže, koja rješenja nudi, koje procente  – borci ne znaju!

’’Narod njih bira, oni su narodni ljudi. Nisu ništa bolji od nas. Mi smo ih birali, nemaju oni šta da kriju od nas’’ – kaže predsjednik odbora RVI BO RS Vojin Gušić.

Stotine, hiljade, milioni maraka –  teme su koje vlast najčešće drži u tajnosti. O finansijskim tranakcijama, relokacijama, ulaganjima, otplatama – niko nakon održane sjednice ne govori.

’’ Za određena pitanja kao sto su pitanja bezbjednosti ili rada pravosudnih institucija tu se može očekivati zatvorena sjednica, ali za pitanja koja se tiču života građana tu sjednice moraju biti otvorene da bi se Vlada približila narodu’’ – porucila je sef Ekonomskog savjeta PDP-a Jelena Trivic.

Bez obzira što se na sjednicama Vlade raspravlja o pitanjima koja su od opšteg interesa javnosti, ministri ne žele da odgovore na pitanja novinara. Izgovora im nikad ne manja.

’’Nemojte koristiti ovaj momenta da u mikrofon kažem javno šta mislim o vama’’ – rekao je ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković novinaru BN televizije nakon postavljenog pitanja sta je bilo sa ugovorom o privatizaciji RK ’’Boska’’.

Odgovor na pitanje koje se odnosilo na nezaposlne porodilje izbjegla je i Jasmina Davidović, ministar porodice, omladine i sporta RS.

’’Ja bih vas lijepo zamolila da sada posvetimo vremena našim šahistkinjama. Možda neki drugi put, neku drugu temu, neko drugo pitanje’’ –  rekla je Davidovićeva.

Ministar Dane Malešević odgovore na pitanja je obećavao naknadno.

’’Sutra, odgovor u Prijedoru’’ – rekao je ministar Malešević novinarima.

Izvršna vlast trebalo bi da zna da interes javnosti nije samo puka informacija. Još manje prebacivanje odgovornosti sa institucije na instituciju.

’’Mislim da bi se ovo moglo protumačiti kao netransparentan rad Vlade i mislim da to nije dobra praksa’’ –  rekao je za novinar Erduan Katana.

Potpuno drugačiji pristup rada imaju Vlade je u regionu. U Hrvatskoj su sjednice Vlade otvorene za javnost. U Srbiji  mediji jedva stižu da isprate aktivnosti i obraćanja predsjednika države i Vlade.  Takav tempo i način rada Vlade u Republici Srpskoj je moguće očekivati narednih mjeseci. Jer uskoro će oktobar.

(BN)

Prethodni članakKorupcija je veliki problem u BiH
Naredni članakNSRS: U nastavku sjednice o registru pedofila