Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić istakao je danas u Sarajevu da korupcija predstavlja jedan od najvećih problema u BiH i da je značajan broj drugih problema, poput siromaštva i nezaposlenosti, u uskoj vezi sa rasprostranjenošću korupcije.

Obraćajući se učesnicima godišnje konferencije o antikorupciji, Bosić je rekao da je Parlamentarna skupština BiH mjesto gdje treba razgovarati o ovim problemima i mjesto gdje treba da se donose odluke uz pomoć kojih će borba protiv korupcije biti efikasnija, saopšteno je iz parlamenta.

Bosić je podsjetio na to da je u junu prošle godine održana tematska sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH na kojoj je razgovarano o stanju pravosuđa, s posebnim osvrtom na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Međutim, rekao je Bosić, nikada nisu provedeni zaključci sa te sjednice, među kojima je i zaključak da Savjet ministara BiH najkasnije u roku od 120 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH te preduzme druge inicijative da bi BiH imala mehanizme za što odgovorniju i efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije.

Ta činjenica, istakao je Bosić, govori o volji samo deklarativne prirode da se u BiH otklone problemi u vezi sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

Osim Bosića, na konferenciji “Borba protiv korupcije kroz unapređenje zakonodavnog okvira i jačanje kapaciteta antikorupcionih institucija” parlament BiH predstavljala je predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda i zamjenik predsjedavajućeg Ogranka Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAK) u Parlamentarnoj skupštini BiH Ljilja Zovko.

(Srpskainfo)

Prethodni članakBeograd: Ivanić danas sa Vučićem
Naredni članakVlada zatvorena za javnost!