Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o realizaciji Posebnog programa subvencionisanja kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove u Republici Srpskoj u 2023. godini.

Poseban program subvencionisanja kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove se realizuje od 2008. godine, a ukupan broj dodijeljenih subvencija od početka realizacije ovog programa, uključujući i posljednji raspisani konkurs, iznosi 5487.

Od početka realizacije ovog programa, zaključno sa 2023. godinom za ove namjene izdvojeno je oko 19.500.000,00 KM.

Program subvencionisanja kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove obuhvata subvencionisanje stambenih kredita dobijenih pod povoljnijim uslovima i mladim ljudima pomaže da riješe stambeno pitanje, kao prioritetno pitanje u nastavku njihovih života, osnivanje i razvoj zdrave porodice, kao i povećanje nataliteta i ostanak mladih u Republici Srpskoj.

– Napominjemo da su u okviru ovog programa odobrene subvencije svim korisnicima koji su ispunjavali osnovne uslove, a to su: da imaju prebivalište u Republici Srpskoj, da imaju do 35 godina starosti u momentu podizanja kredita i da je kredit podignut iz kreditnih sredstava IRB-a preko jedne od komercijalnih banaka u Republici Srpskoj – saopšteno je iz Vlade Srpske.

Takođe, Vlada je dala saglasnost Ministarstvu porodice, omladine i sporta na Plan utroška sredstava za period od 1. januara do 31. mart 2024. godine, u ukupnom iznosu od 410.000,00 KM. Navedena sredstva biće utrošena za isplatu subvencija kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove za januar i februar 2024. godine.

Na današnjoj sjednici usvojena je Informacija o učešću Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske u izradi Akcionih planova za unapređenje kvaliteta obrazovanja u BiH i zadužila je Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje da imenuju predstavnike u tehničke radne grupe projekta

Izrada Akcionih planova za unapređenje kvaliteta obrazovanja u BiH“ na način da se imenuju po dva predstavnika za svaki nivo obrazovanja: predškolsko, osnovno, srednje, srednje stručno obrazovanje (uključujući i obrazovanje odraslih), kao i visoko obrazovanje.

– Vlada Republike Srpske podržava sve aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje sistema obrazovanja u Republici Srpskoj i promovisanje obrazovnog sistema Republike Srpske, a koje su u skladu sa Strategijom razvoja predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja Republike Srpske za period od 2022. do 2030. godine – navodi se u saopštenju.

Zadužuje se Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju da prate realizaciju projektnih aktivnosti, te da koordinišu rad imenovanih službenika, te da najmanje jednom godišnje izvještavaju Vladu o napretku projekta.
Izjava o opredjeljenju za transformaciju obrazovanja u BiH u skladu sa Ciljem održivog ravoja broj 4 – “Kvalitetno obrazovanje” usvojena je od strane svih nadležnih ministarstava obrazovanja u BiH.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o učešću u aktivnostima vezanim za realizaciju projektnih zadataka iz paketa IPA 2019. godine i zadužila je Ministarstvo prosvjete i kulture da učestvuje u realizaciji aktivnosti iz projekata “Poboljšanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja u BiH” i „Poboljšan kvalitet srednjeg stručnog obrazovanja i obuke u BiH“ uz poštovanje ustavno-pravne pozicije Republike Srpske i uvažavanje principa i opredijeljenja sadržanim u strateškim dokumentima Republike Srpske.

Ministarstvo prosvjete i kulture zaduženo je da imenuje članove u upravne odbore navedenih projekata kao i da sve aktivnosti obavlja uz puno poštovanje Odluke o ostvarivanju koordinacije republičkih organa uprave u sprovođenju aktivnosti u oblasti evropskih integracija i međunarodne saradnje.

Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju treba da prate realizaciju projektnih aktivnosti, te da koordinišu rad imenovanih službenika, te da najmanje jednom godišnje izvještavaju Vladu o realizaciji projekta.

Vlada je usvojila i Izvještaj o radu Fonda solidarnosti Republike Srpske za period 17.10.2023-31.12.2023. godine.
U pomenutom periodu Upravni odbor Fonda solidarnosti odlukama je odobrio sredstva u ukupnom iznosu od 7.501.059,98 KM.

Za prevazilaženje posljedica izazvanih zaraznom bolesti životinja i saniranje poremećaja na tržištu i obnovu svinjskog fonda odobreno je 6.000.000,00 KM, dok je 1.500.000,00 KM odobreno za podršku Јavnoj ustanovi Vode Srpske za mjere prevencije i sprečavanja nastanka štetnih posljedica sanacijom vodoprivrednih objekata odbrane od poplava. Za prevazilaženje ekonomskih posljedica izazvanih zaraznom bolesti ljudi odobreno je 1.059,98 KM.

Kada se uobzire i isplate iz 2020. godine, 2021. godine i 2022. godine, ukupno isplaćena sredstva za sanaciju i ublažavanje štetnih posljedica korona virusa, interventne nabavke i suzbijanje i iskorjenjivanja afričke kuge svinja zaključno sa 31.12.2023. godine iznose 384.511.522,50 KM (Fond solidarnosti Republike Srpske 7.500.815,07 KM, Kompenzacioni fond Republike Srpske 258.466.100,55 KM i Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske 118.544.606,88 KM).

Vlada Republike Srpske usvojila je Odluku o rasporedu sredstava od 4.327.770,00 KM za Јavno preduzeće Protivgradna preventiva Republike Srpske a.d., Gradiška.

Sredstva će biti raspoređena za sufinansiranje modernizacije protivgradne zaštite, a u cilju izmirenja obaveza u 2024.

godini po kreditima, iz kojih su obezbijeđena sredstva za realizaciju projekta – 3.026.695,00 KM.

Ostatak sredstava od 1.301.075,00 KM raspoređuje se za nabavku i plaćanje protivgradnih raketa, meteorološkog reagensa – srebro jodida i ostalih materijalno tehničkih sredstava.

Sredstava će biti obezbijeđena iz subvencija za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela u okviru Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske.

Foto: Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakU toku konkurs za projekat socijalizacije djece
Naredni članakDOBOJ: Bukejlović: Čitalačke navike kod djece stiču se od malih nogu