Vlada Republike Srpske je u svom najnovijem izvještaju upućenom Savjetu bezbjednosti UN naglasila važnost okončanja nelegalne i destabilizujuće uloge Kristijana Šmita kao neizabranog stranog diktatora BiH.

Izvještaj je, u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu i zemljama članicama Savjeta bezbjednosti, uputio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Trideseti izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN odnosi se na period maj-oktobar 2023. godine i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izvještajima, Vlada izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, a u cilju razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Savjeta bezbjednosti i međunarodne zajednice.

U prvom dijelu Izvještaja naglašava da je vjerno sprovođenje strukture i mehanizama podjele vlasti zagarantovanih Ustavom BiH /Aneks četiri Dejtonskog sporazuma/ neophodno da bi se tri nekada zaraćena naroda u BiH osjećala sigurno i bezbjedno i ukidanje tih zaštitnih mjera jednostavno je nezamislivo za Srbe i Hrvate u BiH.

– Republika Srpska još jednom potvrđuje svoju opredijeljenost za Dejtonski sporazum, koja podrazumijeva i posvećenost miru i punom poštovanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka BiH. U skladu sa tom opredijeljenošću, Republika Srpska se protivi – i nastaviće da se odupire – degradaciji Ustava BiH, koji je samo srce Dejtonskog sporazuma – navedeno je u Izvještaju.

U drugom dijelu govori se o naporima BiH da postane članica EU. Republika Srpska nastavlja da podržava nastojanja BiH da postane članica EU i sprovede reforme neophodne da se to postigne, u skladu sa podjelom nadležnosti iz Ustava BiH.

– Јedan korak koji je neosporno neophodan da bi BiH postala članica EU je zatvaranje OHR-a. Druga reforma koja je očigledno potrebna da bi BiH krenula naprijed na putu ka članstvu u EU je da sudije Ustavnog suda BiH budu državljani BiH umjesto da strane sudije sa rezervisanim pozicijama čine blok koji ima prevagu – piše u Izvještaju.

U trećem dijelu naglašava se važnost okončanja Šmitove nelegalne i destabilizujuće uloge neizabranog stranog diktatora BiH.

– Ostavljajući po strani činjenicu da Šmit nije legitiman visoki predstavnik, njegove nesmotrene i brzoplete tvrdnje da ima neograničenu vlast nad BiH i njenim građanima su drska i šokantna zloupotreba vladavine prava, koju su mnogi u regionu kritikovali. Niko, uključujući čak i legitimno imenovanog visokog predstavnika, nema nikakva zakonska ovlašćenja da donosi zakone u BiH pukom odlukom – navodi se u Izvještaju.

Na kraju Izvještaja ističe se da, uprkos trenutnim turbulencijama u BiH, Republika Srpska je uvjerena da BiH može uspjeti i postati članica EU nakon što se Dejtonski sporazum i Ustav BiH vjerno sprovedu, uključujući poštovanje ustavne strukture BiH i obnovu demokratske samouprave.

Cjelokupan tekst 30. Izvještaja Savjetu bezbjednosti UN je dostupan na internet stranici Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Direktni link ka 30. Izvještaju Savjetu bezbjednosti UN na srpskom jeziku je http://predstavnistvorsbg.rs/pdf_dokumenti/2023/30_izvjestaj_savjetu_bezbjednosti_un_cir.pdf

Direktni link ka 30. Izvještaju Savjetu bezbjednosti UN na engleskom jeziku je http://predstavnistvorsbg.rs/pdf_dokumenti/2023/30_izvjestaj_savjetu_bezbjednosti_un_engl.pdf

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakU januaru počinje suđenje Džemalu Jukanu za zločine nad civilima na području Doboja
Naredni članakVulićeva i Kojić u Sarajevu sa majicama “Mi znamo šta branimo. Oni ne znaju šta napadaju”