Suđenje bivšem brigadnom komandantu takozvane Armije BiH Džemalu Jukanu za zločin nad civilima na području Doboja počeće u januaru naredne godine pred dobojskim Okružnim sudom.

Prema navodima Okružnog javnog tužilaštva, nekadašnji komandant 221. brdske brigade takozvane Armije BiH naredio je artiljerijskom vodu da dejstvuje po civilima pri čemu su poginule dvije osobe u dobojskom naselju Boljanić.

U optužnici se navodi da je Jukan u avgustu 1995. godine naredio da iz protivavionskog mitraljeza gađaju kolone autobusa koje se kreću iz Doboja prema Ozrenu, a da ne gađaju autobuse u suprotnom pravcu.

Optuženi se tereti za smrt jedne osobe u autobusu koji je saobraćao regionalnim putem Doboj-Petrovo, te ubistvo ženske osobe u porodičnoj kući u Boljaniću, prenosi Birn.

Jukan se u maju izjasnio da nije kriv.

Na pretpretresnom ročištu tužilac Slavko Krulj najavio je saslušanje 22 svjedoka, te jednog vještaka, dok je branilac optuženog Mirko Lekić rekao da će se odbrana naknadno izjasniti o svojim dokazima.

Početak suđenja zakazan je za 25. januar naredne godine. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Održano predavanje osnovcima u sklopu preventivne kampanje „Budi sigma, zaustavi i prijavi vršnjačko nasilje” (VIDEO)
Naredni članakVlada Srpske uputila izvještaj SB UN: Istaknuta važnost okončanja uloge stranog diktatora Šmita