Vijesti

Vlada prodala Novi mermer

BANJALUKA, Vlada RS dala je saglasnost za prodaju Fabrike ukrasnog kamena “Novi mermer” iz Šekovića vlaseničkoj firmi “Tehnometal” za 150.000 maraka. 

Saglasnost je data nakon što je Vlada razmotrila izvještaj komisije o sprovedenom tenderu za prodaju državnog kapitala u preduzeću “Novi mermer”.

Vlaseničko preduzeće dostavilo je i plan zapošljavanja radnika u iduće tri godine i ulaganja u preduzeće iz Šekovića.

– “Tehnometal” planira da zaposli 18 novih radnika, odnosno u prvoj godini osam, a u drugoj i trećoj po pet. To bi sa postojećim brojem radnika bilo 26 zaposlenih na kraju planskog perioda zapošljavanja. Vlaseničko preduzeće planira da uloži 530.000 maraka u “Novi mermer” – kazali su u Investiciono-razvojnoj banci RS.

U “Novom mermeru” ističu da još nisu upoznati sa odlukom Vlade RS, ali navode da bi kupac mogao da digne preduzeće na noge.

– Za uspješno poslovanje potrebno je obnoviti mašine, jer u njih nije ulagano u posljednje tri decenije. Time bismo stvorili uslove da proširimo proizvodni asortiman. Trenutno radimo samo za kupce u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a uvođenjem novih proizvoda mogli bismo da osvajamo i nova tržišta – kazao je direktor preduzeća “Novi mermer” Milenko Čelić.

Gubitak preduzeća u 2016. iznosio je oko 50.000 maraka, a on je znatno smanjen u prošloj godini.

– Prošla godina bila je jedna od boljih. Uspjeli smo da isplatimo i 15 plata zaposlenima i da dugovanja svedemo na minimum. Trenutno imamo osam zaposlenih, a u zavisnosti od obima posla angažujemo i dodatni broj radnika – naveo je Čelić.

Vlada RS je 2008. godine kupila “Mermer” za 1,08 miliona maraka nakon 12 pokušaja stečajne uprave da pronađe novog vlasnika. Nakon toga naziv fabrike promijenjen je u “Novi mermer”.

Bogata prošlost

Fabrika “Mermer” iz Šekovića izgrađena je 1972. godine, a svojim proizvodima ukrasila je mnoge građevine širom bivše Jugoslavije, između ostalog, novosadskog “Spensa”, hotela “Internacional” u Beogradu i mnogo zgrada na Crnogorskom primorju. Mermer iz Šekovića, prije stečaja, stizao je i do Londona.

capital

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close