BANJALUKA, Vlada RS dala je saglasnost za prodaju Fabrike ukrasnog kamena “Novi mermer” iz Šekovića vlaseničkoj firmi “Tehnometal” za 150.000 maraka. 

Saglasnost je data nakon što je Vlada razmotrila izvještaj komisije o sprovedenom tenderu za prodaju državnog kapitala u preduzeću “Novi mermer”.

Vlaseničko preduzeće dostavilo je i plan zapošljavanja radnika u iduće tri godine i ulaganja u preduzeće iz Šekovića.

– “Tehnometal” planira da zaposli 18 novih radnika, odnosno u prvoj godini osam, a u drugoj i trećoj po pet. To bi sa postojećim brojem radnika bilo 26 zaposlenih na kraju planskog perioda zapošljavanja. Vlaseničko preduzeće planira da uloži 530.000 maraka u “Novi mermer” – kazali su u Investiciono-razvojnoj banci RS.

U “Novom mermeru” ističu da još nisu upoznati sa odlukom Vlade RS, ali navode da bi kupac mogao da digne preduzeće na noge.

– Za uspješno poslovanje potrebno je obnoviti mašine, jer u njih nije ulagano u posljednje tri decenije. Time bismo stvorili uslove da proširimo proizvodni asortiman. Trenutno radimo samo za kupce u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a uvođenjem novih proizvoda mogli bismo da osvajamo i nova tržišta – kazao je direktor preduzeća “Novi mermer” Milenko Čelić.

Gubitak preduzeća u 2016. iznosio je oko 50.000 maraka, a on je znatno smanjen u prošloj godini.

– Prošla godina bila je jedna od boljih. Uspjeli smo da isplatimo i 15 plata zaposlenima i da dugovanja svedemo na minimum. Trenutno imamo osam zaposlenih, a u zavisnosti od obima posla angažujemo i dodatni broj radnika – naveo je Čelić.

Vlada RS je 2008. godine kupila “Mermer” za 1,08 miliona maraka nakon 12 pokušaja stečajne uprave da pronađe novog vlasnika. Nakon toga naziv fabrike promijenjen je u “Novi mermer”.

Bogata prošlost

Fabrika “Mermer” iz Šekovića izgrađena je 1972. godine, a svojim proizvodima ukrasila je mnoge građevine širom bivše Jugoslavije, između ostalog, novosadskog “Spensa”, hotela “Internacional” u Beogradu i mnogo zgrada na Crnogorskom primorju. Mermer iz Šekovića, prije stečaja, stizao je i do Londona.

capital

Prethodni članakPotvrđena optužnica protiv Bobar banke zbog nezakonitih depozita
Naredni članakNestvaran meč: Jokić ostvario najbrži tripl-dabl u NBA istoriji!