DOBOJ, BANJALUKA – Osnovni sud u Doboju potvrdio je optužnicu koju je tužilaštvo podiglo protiv Bobar banke u stečaju i direktorice filijale ove banke u Doboju Samire Zelenbabić, kojom se banka i Zelenbabić terete za nesavjestan rad u službi, saznaje portal CAPITAL.

U optužnici koja je u posjedu CAPITAL-a, navedeno je da je „Bobar banka“ donošenjem internog akta “Procedura za odobravanje kredita fizičkim licima” i akta o uslovima poslovanja po oročenim depozitima fizičkim licima svjesno postupala mimo zakona.

Naime, u optužnici se navodi da je banka u ugovorima o namjenski oročenom depozitu navodila da je do 35.000 KM tih depozita, koji su korišćeni kao obezbjeđenje kredita koje im je odobravala, osigurano kod Agencije za osiguranje depozita BiH, što nije bilo tačno.

„Time je banka svjesno postupala suprotno Zakonu o osiguranju depozita u bankama BiH, kojim je određeno da su namjenski depoziti isključeni iz osiguranja, jer za takve depozite Bobar banka nije plaćala premiju osiguranja. Znajući da usljed toga za deponente može nastupiti šteta Samira Zelenbabić je kao direktor filijale u Doboju u dva navrata zaključila ugovor o namjenskom oročenom depozitu“, navodi se u optužnici.

Potpisivanjem tih ugovora, kako se dodaje, Zelenbabić je postupila mimo zakona, jer je morala biti svjesna da za potpisnike ugovora može nastupiti veća finansijska šteta koja je i nastupila nakon što je u banci otvoren stečaj, a klijent nije uspio da dođe do svog depozita iako je izmirio sve obaveze po kreditu.

„Dakle, Bobar banka, kao pravno lice, te optužena Samira Zelenbabić, kao odgovorno lice, su nesavjesno postupali u vršenju službe, iako su znali da usljed toga može nastupiti teža povreda prava drugog ili veća imovinska šteta, koja je i nastupila. Time je Zelenbabić učinila krivično djelo nesavjestan rad u službi, a i Bobar banka je, kao pravno lice, odgovorna za krivično djelo nesavjsetan rad u službi“, ističe se u optužnici.

U rješenju kojim je potvrđena optužnica Okružnog javnog tužilaštva u Doboju navedeno je da je sudija utvrdio da postoji osnovana sumnja da su optuženi počinili krivična djela za koja ih tužilaštvo tereti zbog čega je i donio odluku o potvrđivanju optužnice.

Stečajni upravnik Bobar banke Goran Lalić rekao je danas za CAPITAL da će iduće sedmice biti održano prvo ročište po ovoj optužnici.

„Ročište će biti 23. februara u Doboju. Ovo je, koliko znam, jedina optužnica protiv banke u krivičnom postupku, a imamo veliki broj parničnih postupaka koji se protiv nas vode“, rekao je Lalić.

CAPITAL je još 2015. godine pisao da je Bobar banka godinama prije otvaranja likvidacionog postupka sklapala nezakonite ugovore sa klijentima, a da Agencija za bankarstvo Republike Srpske nije reagovala.

U desetinama ugovora gdje je kredit bio obezbijeđen depozitom građana, Bobar banka je tvrdila da je taj depozit osiguran kod Agencije za osiguranje depozita BiH, iako on to nije bio. Nakon propasti banke svi koji su svojim novcem položenim kod Bobar banke, garantovali vraćanje kredita, nisu mogli dobiti taj novac, a kredit moraju vratiti odmah.

CAPITAL: Marina Čigoja

Prethodni članakHoće li Tužilaštvo BiH obnoviti istragu za zločine u Dobrovoljačkoj?
Naredni članakVlada prodala Novi mermer