Vitamin E je esencijalni nutrijent koji igra važnu ulogu u mnogim funkcijama u tijelu i zdravlju ljudi, a određene namirnice ga sadrže.

Ovaj vitamin je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Pored toga, vitamin E igra ključnu ulogu u imunološkom sistemu, regulaciji upale, zgrušavanju krvi i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Takođe je esencijalni nutrijent, što znači da ga telo ne proizvodi i da ga morate unositi kroz ishranu. Međutim, važno je napomenuti da prekomerni dodaci ishrani sa ovim vitaminom mogu dovesti do srčanih tegoba, pa je izuzetno važno kako i koliko ga koristite.

Neka istraživanja sugerišu da vitamin E može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti regulacijom krvnog pritiska i smanjenjem upale.

Kao snažan antioksidans, vitamin E je esencijalni nutrijent potreban za optimalno zdravlje.

Ovaj vitamin se nalazi u širokom spektru namirnica, uključujući ulje lješnika, avokado, špinat, losos i pire od bundeve, što ga čini lakim za uključivanje u vašu ishranu kao dio zdravog i uravnoteženog načina života. U nastavku vam predstavljamo neke od namirnica bogatih vitaminom E.

Orasi

Orasi su odličan izvor vitamina E, kao i drugih hranljivih materija kao što su omega-3 masne kiseline i antioksidansi.

Postoji mnogo načina da uključite orašaste plodove u svoju ishranu. Možete ih jesti sirove, pečene, dodati u salate, žitarice ili smutije. Međutim, važno je da ih konzumirate umjereno zbog njihove visoke kalorijske vrednosti.

Suncokret

Sjeme suncokreta je još jedan odličan izvor vitamina E i može se konzumirati kao užina ili kao dodatak raznim jelima. Savršeni su za miješanje u grickalice kao što su granola ili miks – ili ako žudite za nečim slanim, svoju omiljenu salatu takođe možete posuti sjemenkama suncokreta ili ih pomješati sa grčkim jogurtom, kao što stručnjaci predlažu.

Zeleno lisnato povrće

Povrće poput špinata, kelja i blitve takođe sadrži vitamin E, zajedno sa drugim važnim hranljivim sastojcima poput vitamina A i K.

Avokado

Ova voćna superhrana nije samo bogata zdravim mastima već i vitaminom E, koji podržava zdravlje kože i imunološkog sistema.

Vitamin E u avokadu deluje kao moćan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Ova zaštita može pomoći u prevenciji raznih bolesti i održavanju opšteg zdravlja.

Mahunarke

Grašak, sočivo i leblebija su mahunarke bogate vitaminom E i lako se mogu dodati raznim jelima.

Foto: Pexels

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakOvo su savjeti za sve početnike u trčanju
Naredni članakOve namirnice smanjuju želju za slatkišima