Trčanje je odličan način da se poboljša fizičko zdravlje i kondicija, ali kada ste početnik potrebno je da se prvo informišete kako i na koji način da krenete s trčanjem kako biste bili uspješni i motivisani za trčanje.

Počni polako

Kada započinješ s trčanjem, važno je početi polako i postepeno povećavati intenzitet i udaljenost kako bi tvoje tijelo imalo vremena prilagoditi se novom naporu. Nemoj se previše forsirati odjednom.

Pravilno zagrijavanje

Uvijek se zagrij prije trčanja kako bi pripremio mišiće i zglobove za aktivnost. Dinamičko zagrijavanje, poput vježbi istezanja ili lagane trčkaranje na mjestu, pomaže u sprječavanju ozljeda.

Nabavi kvalitetnu obuću

Investiraj u kvalitetne patike prilagođene trčanju koje će pružiti podršku i ublažiti udarce. Nepravilna obuća može dovesti do povreda i nelagode.

Pravilno disanje

Fokusiraj se na pravilno disanje dok trčiš. Duboko udiši kroz nos i izdahni kroz usta. To će pomoći u održavanju stalnog protoka kisika u tijelu.

Pronađi ritam

Pronađi ritam koji ti odgovara. Neki vole trčati u tišini, dok drugi više vole slušati muziku ili podcaste. Pronađi što te inspiriše i motiviše da nastaviš trčati.

Slušaj tijelo

Važno je slušati svoje tijelo i obratiti pažnju na znakove umora ili nelagode. Ako osjetiš bol, prestani trčati i odmori se. Ignorisanje znakova tijela može dovesti do povreda.

Varijacija rutine

Raznolikost je ključna za održavanje motivacije. Isprobaj različite rute i vrste treninga, poput intervalnog trčanja, brzog trčanja ili trčanja u prirodi.

Redovna hidratacija i ishrana

Prije, za vrijeme i nakon trčanja, važno je pravilno se hidrirati i hraniti kako bi tijelo imalo dovoljno energije i hranjivih tvari.

Budite strpljivi

Napredak u trčanju dolazi s vremenom. Budite strpljivi i ne očekujte brze rezultate. Uživajte u procesu i slavite male poboljšanja koja postižešete putem.

Slijedeći ove savjete, možete uživati u trčanju i postići svoje ciljeve na zdrav i siguran način.

Foto: Pixnio

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakDuže kolone na prelazima sa Hrvatskom (FOTO)
Naredni članakVitamin E je važan, smanjuje upale i rizik od kardiovaskularnih bolesti