Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Srpska nije prezadužena, te da je njen trenutni stepen zaduženja na istorijskom minimumu.

– Ukupan dug Republike Srpske iznosi 40,3 odsto BDP-a, a javni dug 34,6 odsto BDP-a, dok limit zaduženja iznosi 55 do 60 odsto BDP-a – rekao je Višković u Banjaluci.

On je naveo da je Republika Srpska u januaru ove godine emitovala obveznice u iznosu od 40 miliona KM, ističući da je ovo u skladu sa planom zaduženja koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

– U 2023. godini, i pored odluke Narodne skupštine da se Srpska može zadužiti 1,1 milijardu KM, Republika se zadužila 800 miliona KM, dok je vratila milijardu i 158 miliona KM kredita po raznim osnovama – istakao je Višković.

Višković je pojasnio da to znači da je Republika Srpska iz vlastitih prihoda vratila 350 miliona KM više nego što se zadužila.

On je rekao da su i gradonačelnici i načelnici opština u poziciji da se zadužuju za projekte, investicije i razvoj lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Višković je naveo da će danas u Republici Srpskoj biti okončana isplata penzija za januar koja je počela juče, ističući da se penzije u Srpskoj isplaćuju na vrijeme, pa čak i prije roka – 10. u mjesecu.

Rekao je da je prikupljeno 104 miliona KM doprinosa za Fond PIO Republike Srpske, dok se u bruto iznosu isplaćuje 147 miliona KM, ističući da se dvije trećine obezbjeđuje putem doprinosa iz Fonda PIO, dok jednu trećinu od isplaćene penzije obezbjeđuje budžet i Vlada Republike Srpske.

Višković je napomenuo da su iz budžeta Republike Srpske isplaćena i sva davanja prema socijalnim, boračkim kategorijama, te mladima za subvencije stambenih kredita.

Foto: Vlada Republike Srpske

Izvor: RTRS

Prethodni članakVišković: Mnogi neopravdano dižu cijene; Naređene brutalne kontrole (VIDEO)
Naredni članakVRIJEME: Sutra toplo i oblačno sa povremenom kišom