Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je inspektorima naređena brutalna kontrola onih koji neopravdano povećavaju cijene robe, proizvoda i usluga, a pravdaju to povećavanjem minimalca u Srpskoj.

– Kontrola će biti brutalna jer smatramo da mnogi neopravdano dižu cijene. Ne može se desiti da je u Srpskoj mlijeko skuplje nego u Italiji i slično. Dakle, hoćemo da vidimo šta je razlog – naveo je Višković.

Višković je naglasio da u Republici Srpskoj, u odnosu na Italiju, nisu veći ni minimalac, ni prosječna plata, niti cijena goriva, kao ni porezi i doprinosi.

Višković je rekao da je podizanje minimalca na 900 KM usmjereno u smislu suzbijanja sive zone.

– Upravo se najviše bune takvi koji to rade, a ne poslodavci koji rade normalno. Јavne firme iz sfere komunalne infrastrukture najviše su pogođene podizanjem minimalca – kaže Višković.

Ukazao je da bi oni subjekti koji nelegalno rade najviše voljeli da se ukinu porezi i doprinosi, i da ne plaćaju plate.

– Ponosan sam što danas u Srpskoj ima najviše zaposlenih u istoriji Republike. Mi smo investirali u realni sektor godišnje 420 miliona KM, isključujući cijenu struje, najjeftinije u regiji. To je ostalo poslodavcima, a sve s ciljem povećavanja plata, podrške u investiranju i proširivanju proizvodnje i konkurentnosti. Smatram to ulaganjem Vlade u realni sektor – rekao je Višković.

Foto: Vlada Republike Srpske

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Ako Šmit nešto nametne, SNSD će istupiti iz usvajanja dokumenata važnih za evropski put (VIDEO)
Naredni članakVišković: Zaduženost Srpske na istorijskom minimumu