Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Budimpešti sa episkokom budimskim Lukijanom.

– Konstatovali smo određene stvari koje su važne da opstanak srpskog naroda u Mađarskoj – istakao je Višković za RTRS.

Kaže da je episkop Lukija jekao da srpski narod ima svoju zajednicu i prava u Mađarskoj.

– Velika zahvalnost našoj i Crkvi i premijeru Mađarske Viktoru Orbanu koji je mnogo pomogao – rekao je Višković.

Višković je istakao da Srbi u Mađarskoj imaj obrazovne ustanove koje rade na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

– Sačuvali su i svoju vjeru i tradiciji. Vladika je istakao da Srbi u Mađarskoj imaju dvije matice, a to su Srpska i Srbija. Cijenim napore koje vladika ulaže da očuva srpsku zajednicu u Mađarskoj – naveo je Višković.

Episkop budimski Lukijan istakao je za RTRS da Srbi koji žive u Mađarskoj, imaju dvije matične zemlje Republiku Srpsku i Srbiju.

– Zahvalio bih se predsjedniku Vlade Republike Srpske, te izdvojio čin sabornosti srpskog naroda, okupljenosti oko crkve, Svete Trojice i svetosavlja. Sticajem okolnosti smo u Mađarskoj, ali nam mnogo znači kada nas posjećuju ljudi iz naših matica. Od važnosti nam je i da mi vidimo svetinje, koje su naši stari sazidali i koje se čuvaju u cijeloj BiH, a posebno u Srpskoj, Srbiji, kao i one na Kosovu i Metohiji – izjavio je vladika.

Kkao je istakao, u Budimpšeti se nalazi Crkva Sv. Đorđa, a na nekoliko kilometara, u mađarskom gradu Sent Andrea postoji čak sedam pravoslavnih crkava.

Podsjećmo, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja Mađarske Martonom Nađom, koji je podržao organizaciju zajedničkog ekonomskog foruma, kao i međusobno jačanje ekonomskih odnosa u proizvodnom, poljoprivrednom, ekonomskom i finansijskom sektoru, te oblasti energije.

Foto: rtrs.tv

Izvor. RTRS

Prethodni članakVišković-Nađ: Podrška organizaciji zajedničkog ekonomskog foruma
Naredni članakRatni vojni invalidi imaju prednost u zdravstvenim ustanovama