Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja Mađarske Martonom Nađom, koji je podržao organizaciju zajedničkog ekonomskog foruma, kao i međusobno jačanje ekonomskih odnosa u proizvodnom, poljoprivrednom, ekonomskom i finansijskom sektoru, te oblasti energije.

Višković i Nađ su se saglasili da će razgovori ostati kontinuirani i ubuduće, saopšteno je na sajtu mađarske Vlade.

U saopštenju se ističe da je BiH bila 44. trgovinski partner Mađarske u 2022. godini, a mađarski izvoz je uglavnom značajan u oblastima žitarica i proizvoda od žitarica, hemijskih proizvoda i plastičnih sirovina.

Nađ je naglasio da Mađarska želi da dodatno ojača svoju ulogu ekonomskog mosta kako bi zaštitila radna mjesta i obnovila privredni rast, a takođe nastoji da mađarska preduzeća imaju odlučujuću ulogu u regionu Balkana.

– U tom cilju, ulaganja mađarskih preduzeća moraju se dodatno ojačati i podsticati – naveo je Nađ.

Tokom razgovora oni su razmotrili procese od strateškog značaja u svjetskoj ekonomiji, kao i mogućnosti za napredak u ekonomskoj saradnji.

Tokom posjete Mađarskoj, Višković će se sastati i sa Njegovim preosveštenstvom episkopom budimskim Lukijanom, a prisustvovaće i svečanosti povodom 30 godina Srpske škole “Nikola Tesla”.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Srpska država legitiman cilj, koji će kad-tad biti ostvaren
Naredni članakVišković: Srbi u Mađarskoj sačuvali jezik i tradiciju; Vladika Lukijan: Imamo dvije matice – Srpsku i Srbiju