Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Bratuncu da Srbi ne mogu biti ponovo prevareni sa lažnim suživotom, sistemom “jedan građanin jedan glas” i građanskom BiH, te naglasio da će srpski narod ići svojim putem, koji se zove Republike Srpska.

Višković je u obraćanju povodom obilježavanja 29 godina od stradanja 3.267 Srba iz srednjeg Podrinja koje su ubile muslimanske snage tokom proteklog rata, poručio da Srbima neće uspjeti da zatvore usta, te da će srpski narod ovdje biti, ostati i opstati.

– Ne smijemo podleći njihovim lažima i prevarama. Srbima bi, da mogu, uskratili ovaj dan, samo da ne pričamo o stradanju Srba. Kako će oni opravdati sutra skup u Potočarima, kako će amnestirati sve zločince? To što se sutra obilježava dešavalo se 1995. godine, a 90 odsto srpskih stradanja od ovih 3.500 se dešavalo prije toga – i gdje je istina? – upitao je Višković.

https://twitter.com/Vlada_Srpske/status/1413794937741660167?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1413794937741660167%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Flat.rtrs.tv%2Fvijesti%2Fvijest.php%3Fid%3D438060

Premijer Srpske dodaje da za Srbe, izgleda, važi neka nova izmišljena pravda 21. vijeka, pa nemaju pravo da kažu da da su ih ubijali na Božić u Kravici.

– Došli ste nam u kuće, na Božić, kada nam dolazi polaznik. U Kravicu je došao zločinac i onda sramni Haški sud to opravda i oslobodi Nasera Orića odgovornosti i kaže da je to bio legitiman vojni cilj. Bili su u okruženju, gladni, pa su napali tražeći hranu. Neka vas je od Boga sramota ma koliko bili veliki i moćni. Bog je isti i za vas i za nas – poručio je Višković.

https://twitter.com/Vlada_Srpske/status/1413814689172279299?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1413814689172279299%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Flat.rtrs.tv%2Fvijesti%2Fvijest.php%3Fid%3D438060

On je podsjetio na stradanje četvorogodišnjeg dječaka i njegovog dvanaestogodišnjeg brata koje je ubio snajperista dok su pokušavali da pređu most u Skelanima i nađu spas u Bajinoj Bašti u Srbiji.

– Snajperista svoju metu traži, bira prije nego što donese odluku da puca. On tačno zna u koga i u koji dio tijela puca, a zna da li je pogodio ili promašio. Takav monstrum ne zaslužuje riječ čovjek, to je nakaza. Stidite se vaših zločina – rekao je Višković.

Govoreći o pravdi za srpske žrtve, Višković je rekao da tu sudovi i pravda možda imaju neke druge aršine, te da će današnji skup zločince podsjetiti na njihova nadjela.

– Gdje su danas ovdje sa nama oni koji nam tako širokogrudo nude pomirenje, da zaboravimo i praštamo? Nemam ništa protiv toga, ni kao čovjek, ni kao borac, što će oni sutra biti u Potočarima, na to imaju pravo, ali gdje vam je obraz da ne dođete danas u Bratunac i poklonite se srpskim žrtvama – naglasio je Višković.

Višković je izrazio posebno zadovoljstvo što ovogodišnjem obilježavanju u Bratuncu prvi put prisustvuje neki crnogorski zvaničnik – poslanik u Skupštini Crne Gore Marko Milačić.

Na groblju u Bratuncu danas je služen i parastos za 3.267 Srba iz srednjeg Podrinja koje su ubile muslimanske snage tokom proteklog rata, među kojima su i oni ubijeni na Petrovdan prije 29 godina u bratunačkim i srebreničkim selima.

Osim Viškovića, pomenu stradalim Srbima prisustvovali su izaslanik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, ministar poljoprivrede Boris Pašalić, delegacija Narodne skupštine i srpski predstavnici u zajedničkim organima.

Prisustvovali su u i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, generalni konzul Srbije u Banjaluci Dragan Protić, predsjednik BORS-a Milomir Savčić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Milorad Kojić, poslanik u Skupštini Crne Gore Marko Milačić, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, te načelnici opština, predsjednici i delegacije organizacija proisteklih iz proteklog rata, kao i veliki broj građana.

Nakon parastosa delegacije su položile cvijeće i odale počast žrtvama kod Spomen-krsta na groblju u Bratuncu podignutog u čast svih poginulih srpskih civila i boraca iz regije Birač.

Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se povodom 29 godina od stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika, deset ih još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka, Identifikovani su poslije godinu dana i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Muslimanske jedinice iz Srebrenice su na Petrovdan 1992. godine napale srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačakajući i paleći srpsku imovinu.

Tako su nastavili realizaciju plana etničkog čišćenja započetog u aprilu iste godine, prema kojem su uništavali sve što je srpsko, da bi tragove postojanja Srba na ovim prostorima potpuno zatrli jer su, osim ubijanja i progona stanovništva i uništavanja imovine, uništavali i srpska groblja i bogomolje, što govori kakav su plan imali.

Muslimanske snage su tokom cijele 1992. godine, a najčešće na velike pravoslavne praznike kao što su Vidovdan, Petrovdan, Božić i drugi, napadale srpska sela i ubijale i uništavale sve što je srpsko.

Da bi zaštitile srpsko stanovništvo od uništenja u srednjem Podrinju, Vojska Republike Srpske u proljeće 1993. godine pokreće kontraofanzivu, ali do pada Srebrenice u srpske ruke tada nije došlo zbog intervencije međunarodne zajednice koja je ovu, tada muslimansku, enklavu proglasila zaštićenom demilitarizovanom zonom UN.

Međutim, muslimanski borci nikada nisu predali oružje što najbolje potvrđuju slike iz 1995. godine kada je kolona od nekoliko hiljada muslimanskih vojnika sa pješadijskim naoružanjem krenula u proboj prema Tuzli.

Muslimanska komanda pripremala je akcije i koristeći zaštitu međunarodnih vojnih snaga /Unprofor/ organizovala je napade na srpske položaje, posebno 1995. godine kada su jake snage iz zaštićene zone krenule u napad na komandu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske u Crnoj Rijeci kod Han Pijeska.

Taj napad je razbijen i ubrzo je uslijedilo oslobađanje Srebrenice koja ulazi u sastav Republike Srpske u julu 1995. godine.

Obilježavanje 29 godina od stradanja Srba iz srednjeg Podrinja organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Foto: Vlada Republike Srpske Twitter

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Republika Srpska treba da stekne imunitet od “dušebrižnika”
Naredni članakSijarto kritikuje odluku UEFA