Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da bi na ekonomskom forumu u Banjaluci u prvoj polovini februara trebalo da bude konkretizovana realizacija investicija od kojih je odustala njemačka strana.

Premijer Srpske je rekao da će mađarska Vlada preuzeti projekte od kojih je odustala Njemačka, a to se odnosi na vjetropark “Hrgud”, revitalizaciju HET-a, te kolektor ili prečistač otpadnih voda u Gradišci.

– Predali smo svu dokumentaciju mađarskom partneru i oni će riješiti koja od njihovih kompanija će preuzeti te projekte. U prvoj polovini februara imaćemo jedan ekonomski forum, gdje će u Banjaluku doći privrednici iz Mađarske i naši domaći – izjavio je Višković za Glas Srpske.

Tada će, dodao je, sa strane Srpske biti prisutni i predstavnici ova tri projekta od kojih je Njemačka odustala i tada će doći i mađarski partneri koji će konkretizovati realizaciju ovih investicija.

– Sigurno ćemo do tada iskoristiti ovo vrijeme koje imamo da još neke projekte usaglasimo – otkrio je Višković.

On je dodao da je teško očekivati da pojedine zemlje Evrope obustave još neke projekte koje finansiraju u Srpskoj.

– Znamo i mi ko su nam prijatelji, ko su veći, a ko manji. I Srpska se proteklih godina, a to se odnosi i na naredni period, opredijelila za zemlje ili one prijatelje koji nas neće uslovljavati, tako da će biti sve manje bojazni u tom pravcu – kaže premijer Višković.

On je dodao da Kina i neki drugi potencijalni investitori na ovim područjima nemaju bilo kakve uslove ili ucjenjivačke stavove već se razgovara na ekonomskoj bazi, odnosno činjenicama šta oni mogu pomoći, a šta mi možemo ispuniti.

Za rad aktuelne Vlade i resornih ministara je istakao da uvijek može više i bolje, te naglasio da se svi problemi mogu riješiti za stolom.

Nakon epidemije virusa korona, perioda u kojem su morali da tragaju za odgovorima, rješenjima, da se snalaze, Višković je naveo da je sada situacija drugačija, upravo zbog tog iskustva i prolaska kroz tako stresan period koji je mnogo jače ekonomije bacio na koljena.

Višković je rekao da je Vlada dinamičan mehanizam, operativno tijelo, koje treba da rješava sve životne probleme u datom momentu. Od ovog posla se, kaže, nije umorio, a radiće ga sve dok ima podršku.

Ocjenjujući ključne probleme sa kojima se susretala Srpska u godini na izmaku, Višković je rekao da su globalna dešavanja, prije svega sukob u Ukrajini, okrenula ovdašnje prioritete naglavačke, jer niko ne može zanemariti činjenicu da je taj sukob izazvao enormno povećanje cijene energenata i dvocifrenu inflaciju.

– Nismo mogli uticati i niko nas ne pita za to. Svi ti sukobi ostavljaju posljedice. Nas su lomili za sankcije, Srpsku, odnosno BiH da se pridružimo sankcijama protiv Rusije. Zahvaljujući politici Srpske o pitanju tih sankcija, Rusija je rekla da je BiH prijateljska zemlja iako znamo da drugi entitet nimalo nije tako nastrojen – podsjetio je Višković.

On je rekao da ga na tom planu plaši sukob u pojasu Gaze koji bi eventualno mogao ostaviti posljedice po Srpsku.

– Mi još nismo počeli osjećati posljedice tog sukoba. Ali ako se on nastavi i bude kao ovaj rusko-ukrajinski, strahujem za čitav region, odnosno da nam u jednom trenutku ne dođe na naplatu taj sukob – rekao je Višković.

On smatra da naredna godina za Srpsku neće biti ni bolja ni teža od ove koju ispraćamo.

– Treba zajedno da tražimo rješenja za probleme kojima smo izloženi. Uvijek ćemo naći najbolja rješenja ako se uvažavamo, ako jedni druge poštujemo i čujemo – ocijenio je Višković.

Višković je svim građanima Srpske poželio srećne praznike, puno zdravlja, sreće i razumijevanja u novoj godini.

Foto: Vlada Republike Srpske

Izvor: SRNA

Prethodni članakKalabuhov: Uskoro termin nove posjete Dodika Moskvi
Naredni članakKošarac: Predstavnici Srpske nikada neće odustati od njenih interesa