Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, rekao je da je strateški cilj rukovodstva Republike Srpske da cijena električne energije za građane i privredu bude povoljnija nego u okruženju.

Komentarišući to što je od januara električna energija skuplja za građane i privredu, Višković kaže da je Vlada Srpske putem resornog Ministarstva za energetiku i rudarstvo održala nekoliko sastanaka.

– Јoš uvijek je sve u fazi analiza računa i primjedaba koje su došle. Vlada će aktivno učestvovati u ovom procesu i onog momenta kada budemo imali sve činjenice, možemo govoriti o narednim koracima. Kako analize pokažu, mi ćemo preduzimati potrebne mjere i ostati pri stavu da cijena električne energije za domaćinstva i privredu bude neka naša prednost u odnosu na ostale – navodi Višković.

On je istakao da Srpska investitorima nudi električnu energiju po pristupačnijim cijenama i uslovima nego drugi u BiH i regiji.

– To je izazvalo pažnju mnogih investitora van Srpske koji u zadnje vrijeme sve više dolaze i traže od nas određene informacije po pitanju investicija u Republici Srpskoj. Nije samo cijena električne energije nešto što treba da privuče investitore, većina naših opština i gradova ima svoje industrijske zone, nude povoljne uslove. Mnoge lokalne zajednice tako privlače strane investicije i tu se napravilo dosta pomaka. Imamo kvalitetnu radnu snagu, naši ljudi su vrijedni, radni – rekao je Višković.

On je podsjetio da je u Laktašima prije mjesec dana otvoren proizvodni pogon “Iskre” iz Slovenije.

– U Laktašima se gradi proizvodna hala preko 5.000 metara kvadratnih za preko 400 novih radnih mjesta, iako ta kompanija već posluje na području ovog grada i već ima preko 100 zaposlenih. Imamo razgovore sa još nekoliko kompanija koje treba da dođu na prostore Republike Srpske. Korona i sukob u Ukrajini doveli su do toga da određene evropske multikompanije koje su imale svoje biznise na drugim prostorima na neki način mijenjaju poslovni ambijent i dolaze bliže svojoj matici. Tu vidimo svoju šansu – kaže Višković.

Višković navodi da je poreski klin koji ima Republika Srpska povoljniji nego u regiji.

– Imamo vrijednu, radnu i disciplinovanu radnu snagu. Treba da učinimo sve što možemo da zadržimo ljude na našim prostorima. Imamo zakon o podsticajima. Danas se više ne pominju problemi poput onih da žene kada ostanu u drugom stanju dobijaju otkaz. Srpska je na sebe preuzela obavezu i plaćamo trudnička bolovanja. Sve su to neki benefiti. Ranije se bolovanja nisu refundirala i padala su na teret poslodavaca koji su onda otpuštali radnice. Preuzeli smo to – kaže Višković.

Premijer Vlade Republike Srpske je kazao da se uskoro očekuje i formiranje Komisije za dodjelu novih podsticaja.

– Sada je došlo do izbora nove vlade i treba izabrati novi tim koji će biti u Komisiji. Radi se o personalnom sastavu Komisije koji ćemo riješiti na nekom od sljedećih sjednica Vlade kako bi mogao biti raspisan javni poziv i kako bi privredni subjekti mogli aplicirati – kaže Višković i dodaje da su u budžetu sredstva koja su odobrena, te da će pravo na podsticaje imati oni koji su to pravo imali i prethodnih godina.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakCvijanović: Hitno se vratiti na teren dogovora i usaglašavanja, u suprotnom ćemo opet stići – nigdje!
Naredni članakMUP: Pojedini mediji pokušavaju da vrše pritisak na rad pravosudnih organa