Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da se sva postupanja u BiH trebaju pod hitno vratiti na teren dogovora i usaglašavanja, jer ako način rada bude suprotan tome i u drugim oblastima, onda ćemo opet stići – nigdje.

– Prvo, meni je razočaravajuće da smo ponovo došli u ovu situaciju. Kada dajete instrukcije za glasanje, tu nije riječ o ličnim, političkim ili etničkim principima. Čak ni o državnim, jer u ovoj zemlji niko sam ne predstavlja državu već iza toga stoje kolektivni organi. Riječ je prvenstveno o Ustavu i poštovanju procedura i tu su stvari jasne, a šta ko od nas misli o nekoj materiji ili sadržaju o kojem se opredjeljujemo, ili šta od nas očekuje neko iz spoljnog svijeta, to je neka sasvim druga stvar – naglasila je Cvijanovićeva.

Upitana da prokomentarišu izjavu ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elemdina Konakovića da ne smatra da je prekršio Ustav time što je dao instrukciju ambasadoru BiH u UN Svenu Alkalaju o načinu glasanja u UN, iako za to nije bilo konsenzusa u Predsjedništvu BiH, Cvijanovićeva je ponovila da je za spoljnu politiku nadležno Predsjedništvo BiH, a Ministarstvo inostranih poslova provodi tu politiku, ne kreira je.

– Šta je tu nejasno? Ako tri člana Predsjedništva podrže nešto onda je Instrukcija MIP-a da se glasa ‘za’, ili da se glasa ‘protiv’ ako su u tome jednoglasni u Predsjedništvu BiH. Onda kad imaju različita mišljenja tri člana Predsjedništva, ili se slože da treba biti uzdržan, tada MIP daje instrukciju – biti “uzdrzan” – ukazala je Cvijanovićeva.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva ukazala je da je ovdje riječ samo o tome da li se toga pridržavamo ili soliramo.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakKoeficijenti raspodjele prihoda nemaju stranački predznak
Naredni članakVišković: Cilj Vlade Srpske da električna energija bude povoljnija nego u okruženju (VIDEO)