Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je u da je 2023. godina bila vrlo teška, ali da su ostvareni impozantni rezultati, te da se u 2024. očekuje pad inflacije, ali taj proces mogu omesti krupna geopolitička dešavanja.

Vidovićeva je naglasila da će glavni pravci rada resornog ministarstva biti smanjenje rashoda i povećanje prihoda u 2024. godini, koja će biti vrlo izazovna za održavanje fiskalne stabilnosti, ali da očekuje veće prihode i rast bruto domaćeg proizvoda /BDP/.

Ona je rekla da je usvojeni budžet za 2024. godinu veći za četiri odsto, a da će se nastojati da u novoj godini BDP ima rast od tri odsto.

– U 2024. godini imamo i značajna povećanja davanja penzionerima s obzirom na usklađivanje penzija sa rastom cijena i inflacijom, a kod boračkih kategorija imamo dosta značajno povećanje za borački dodatak. Imamo i mnogo davanja za zdravstvo – ukazala je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, najveći izvor povećanja prihoda biće uvođenje nove fiskalizacije koja prikazuje promet u realnom vremenu.

– To znači da u realnom vremenu promet dolazi u Poresku upravu i u tom smislu ćemo otkriti mnogo prometa koji nije bio prikazivan u prethodnom periodu – navela je Vidovićeva.

MNOGO IZAZOVA NA KOЈE SE MORA RAČUNATI

Govoreći o održavanju fiskalne stabilnosti u 2024. godini, Vidovićeva je navela da tu može biti mnogo problema i da je nova godina vrlo izazovna.

– Potrošnja u Evropi je jako smanjena, tako da domaći privrednici koji izvoze na evropsko tržište već sada imaju otkazivanja određenih ugovora i plašimo se da se to ne nastavi u narednom periodu – navela je Vidovićeva.

Ona je ukazala da se, s druge strane, u 2024. godini očekuje pad inflacije, te da taj proces može omesti neka krupna geopolitička dešavanja jer, ukoliko se takav jedan potres dogodi, može doći do rasta cijena i inflacije.

– To su sve izazovi koji su pred nama i na koje moramo računati, ne samo mi, nego i Evropa i svijet. Ali, bićemo optimisti. Mnogi ekonomisti predviđaju da će u 2024. godini doći do porasta potrošnje i stabilizacije inflacije – napomenula je Vidovićeva u intervjuu za Srnu.

Ona je podsjetila da ekonomisti govore o tome da je vrijeme velike inflacije u prošlosti, da će inflacija iznositi oko tri odsto, a da je EU sebi zadala da je svede na nivo od dva odsto.

SVE OBAVEZE IZ BUDŽETA BIĆE IZVRŠENE

Vidovićeva je naglasila da će budžet za 2023. godinu izvršiti sve obaveze prema korisnicima onako kako je to i planirano usvajanjem rebalansa, napomenuvši da se u 2024. godini očekuju, osim većih prihoda i rasta BDP-a, i neki od izazova koji se ogledaju u mogućim poremećajima na međunarodnom tržištu – rast cijena energenata, inflacija i drugo.

Osvrćući se na 2023. godinu, Vidovićeva je navela da je to bila veoma teška godina ne samo u Republici Srpskoj, već i u svijetu, istovremeno izrazivši zadovoljstvo što će Srpska, uprkos poteškoćama, imati rast BDP-a od oko 1,7 odsto, što je dobro jer se nije otišlo “u minus”.

– Zadovoljni smo što smo uspjeli da iz budžeta isplatimo sve naše korisnike prema njihovim pravima, kao i da otplatimo u 2023. godini preko milijardu KM, a zadužili smo se manje – rekla je Vidovićeva i sve to ocijenila kao impozantan rezultat.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakBudite se noću da jedete? Ovo može biti razlog
Naredni članakGRANIČNI PRELAZI: Pojačan intenzitet saobraćaja na ulazu u BiH