Ako se budimo usred noći sa neopisivom glađu, vjerovatno naše tijelo nije dobilo ono šta mu treba tokom dana ili „trpi“ neke promjene.

„Buđenje noću i osjećaj gladi mogu biti uzrokovani promjenama u cirkadijalnom ritmu“, kaže profesorka Vitni Linsenmejer i dodaje da ova pojava može da bude uslovljena i time što nismo dovoljno jeli tokom dana ili smo pod stresom, piše Liv strong.

Izbjegavati kafu pred spavanje, vježbati ujutru

Da ne bismo dolazili u situacije prejedanja u sitne sate neophodno je da izbjegavamo kafu i da vježbamo rano ujutru ili popopodne kako bismo uticali povoljno na kvalitet sna.

Takođe, posebno treba obratiti pažnju na konzumiranje hrane i preporučuje se da izbjegavamo onu koja je bogata šećerom i skrobom, jer utiče da se budimo tokom noći. Naučnici savjetuju da se prije odlaska u krevet jedu male porcije od oko 200 kalorija koje su bogate hranljivim materijama, a ne „praznim“ kalorijama kao što su pica ili bijela peciva.

Ako se događa samo povremeno, nema razloga za brigu

„Ukoliko buđenje tokom noći zbog gladi nije učestalo, možete bez problema uzeti tost sa puterom od kikirikija, ili manje parče pite“, savjetuje profesorka.

Ipak, alarm za uzbunu se „čuje“ u situacijama kada nam ovo postaje navika, odnosno ritual svake noći. „Ako se dešava često, odnosno dva ili više puta nedjeljno, trebalo bi da se konsultujete sa svojim ljekarom. Teški oblik ove situacije se naziva sindrom noćnog jedenja i može dovesti do ozbiljnih bolesti, kaže Linsenmejer.

Ovaj poremećaj u ishrani manifestuje se kroz nedostatak apetita ujutru i potrebu da se jede noću. Ne zna se mnogo o tome šta uzrokuje ovaj  sindrom, ali naučnici spekulišu da to ima neke veze sa nižim nivoima melatonina tokom noći.

Takođe, trudnoća, dijabetes i hipertireoza mogu da izazovu probleme sa kontrolom apetita, te nije iskuljučeno da će osobe u ovim situacijama da se bude u toku noći kako bi jele. I u ovim slučajevima neophodno je obratiti se doktoru, prenosi Borba.me..

Foto: Unsplash/Ilustracija

Izvor: RTRS

Prethodni članakOve biljke imaju magijsku moć: Donose pare, ljubav i sreću
Naredni članakVidović: Impozantni rezultati uprkos teškoj godini