Kada je riječ o uticaju Rusije, iskreno, ja taj uticaj ne vidim. Vidim da mnogi o tome pričaju, ali ja taj uticaj ne vidim. Mislim da Rusija ima svoj politički cilj, a to je Dejtonski sporazum, kaže između ostalog u otvorenom razgovoru za Vijesti. ba član Predsjedništva BIH iz srpskog naroda Mladen Ivanić.

Komentarišući stretegiju o spoljnoj politici BiH, koju je utvrdilo Predsjedništvo BiH, Ivanić je mišljenja da je to pozitivna stvar.

“Riječ je o načelnom dokumentu, koji zaista nije mogao biti previše detaljan. Strategija je nastojala da obuhvati stvari za koje postoji najšira moguća saglasnost. U tom kontekstu, smatram da je napravljen korektan dokument”, kazap je Ivanić.

Prema njegovim riječima, jako je značajno da se to desilo, s obzirom na činjenicu da smo godinama imali dokument od dvije stranice svega što je bilo usaglašeno prije 15 godina, kada je zadnji put donesen takav dokument.

“Samo usvajanje Strategije smatram značajnim, ali od ovog dokumenta ne treba očekivati ništa spektakularno. Vjerujem da će dokument dobiti širu podršku, ali je još važnije da vidimo šta će biti sa zakonom o obavljanju spoljnih poslova koji treba da ide na Savjet ministara i Parlament”, rekao je Ivanić.

Što se tiče MAP-a, on je rekao da je MAP odobren u doba Milorada Dodika i pitanje je vremena kada će se aktivirati.

“Odluku o tome donose NATO članice i mi na to apsolutno više ne možemo uticati. Ako oni ostanu pri stavu koji su definisali o imovini, aktivacije MAP-a neće biti još nekoliko godina. Ako promijene svoj stav, onda će naravno sami donijeti odluku kako hoće i bez ispunjavanja uslova da se MAP aktivira. Dakle, to je izvan naše moći”, kazao je Ivanić, navodeći da smatra da stvari u vezi sa članstvom u NATO-u treba ostaviti po strani..

Kada je riječ o uticaju Rusije na BiH, Ivanić kaže da on taj uticaj ne vidi.

“Vidim da mnogi o tome pričaju, ali ja taj uticaj ne vidim. Mislim da Rusija ima svoj politički cilj, a to je Dejtonski sporazum. Rusija je pokazala da u punom smislu poštuje ono što je Dejton definisao. Jedina zemlja kojoj je izašla u susret da plati gotovinu bila je BiH, a najveću korist od toga imala je FBiH, jer je tu otišao najveći dio novca. Veliki neka svoje odnose međusobno rješavaju bez uvlačenja nas u tu igru”, kazao je Ivanić.

Upitan zašto je nedavno upozorio da Dodik vodi Republiku Srpsku putem rizika, Ivanić je rekao da je u pitanju retorika koja stalno otvara nove teme.

“Dodik kaže da je zagovornik trećeg entiteta u BiH, što znači raspakivanje Dejtonskog sporazuma. Prema mom dubokom uvjerenju, to je rizično. Ne vidim niti jedan razlog zašto bismo ulazili u tu vrstu rizika, tim prije što za tako nešto u ovom trenutku ne postoji objektivna potreba, barem kada je interes RS u pitanju. Jednako tako, ne mislim da imamo potrebu da svakog dana ulazimo u sukob sa nekim i zato sam rekao da je moje mišljenje da RS treba da uđe u mirnije vode”, rekao je Ivanić.

On je objasnio da trenutno u BiH dominiraju sukobi na relaciji Bošnjaci – Hrvati u vezi sa izbornim zakonom i trećim entitetom,

“Ne vidim nijednog razloga da mi ulazimo u te sukobe. Zbog toga sam rekao da je u pitanju politika koja sa sobom nosi rizike. Ne vidim šta bi otvaranjem Dejtonskog sporazuma RS mogla dobiti u ovom političkom trenutku. Mogla bi samo izgubiti”, kazao je Ivanić.

(BN)

Prethodni članakO izmjenama zakona o platama
Naredni članakDOBOJ: Izložba fotografija “Sinagoge u Vojvodini kojih više nema”