Prirodne gazirane vode su bogate otopljenim mineralima poput natrijuma, hlorida, kalcijuma, joda i kalijuma, čiji sastav određuje okus i ljekovita svojstva. Preporučuju se za hidrataciju tokom pojačanog znojenja te u slučajevima dehidracije.

Gazirana voda je osvježavajući napitak koji osim hidratacije ima i druge zdravstvene benefite: pomaže u regulaciji tjelesne težine, podstiče probavu, poboljšava funkciju bubrega, reguliše tjelesnu temperaturu, koncentraciju i pozitivno utiče na raspoloženje. 

PH vrijednost gazirane vode je između tri i četiri, što je blago kiselo, ali ne utiče na ukupnu kiselost tijela, kao što bi mnogi pomislili, piše “Krstarica”.

Mnogi to ne znaju, ali gazirana voda takođe može povećati nivo leptina i podstaći osjećaj sitosti, što je čini korisnom za kontrolu apetita i podršku raznim vrstama dijeta. 

Ipak, preporuka je da se velike količine mineralne vode ne konzumiraju odmah nakon intenzivne tjelesne aktivnosti ili treninga, kako bi se izbjeglo eventualno narušavanje ravnoteže elektrolita u organizmu, prenosi “Klik“.

Foto: Pixnio

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakKako odabrati najslađu lubenicu
Naredni članakU četvrtak sjednica Savjeta ministara u Mostaru