​Usta, kao jedno od osjetljivih područja tijela, mogu nam ukazati na mogući nedostatak vitamina B12, ključnog za očuvanje zdravlja centralnog nervnog sistema i krvnih stanica.

Prema “Harvard Medical School”, ozbiljan nedostatak ovog vitamina može rezultirati dubokom depresijom, paranojom, gubitkom pamćenja, inkontinencijom te promjenama ukusa i mirisa, među ostalim simptomima. “British Medical Journal” ističe da neki od tih simptoma mogu se manifestovati i u ustima.

Jedan od simptoma je glositis, što predstavlja upalu jezika. Ovaj problem uzrokuje oticanje jezika, promjenu boje i teksture te često praćen bolom i osjetljivošću. Osim toga, glositis može uticati na govor, konzumaciju hrane i gutanje. Oštećenje okusa takođe može proizaći iz glositisa, s obzirom na nestanak sitnih izbočina na površini jezika, koje su odgovorne za osjećanje ukusa.

Stomatitis, odnosno rane ili upale u usnoj šupljini, takođe može biti povezan s nedostatkom vitamina B12. Ove rane, obično okruglog ili ovalnog oblika, mogu se pojaviti na obrazima, desnima, unutar usana ili na jeziku, praćene bijelim ili žutim sredinama te crvenim, upaljenim ivicama.

Ukoliko primijetite simptome nedostatka vitamina B12, preporučljivo je konzultovati se s porodičnim ljekarom.

Radosna vijest je da se stanje može dijagnostifikovati na temelju simptoma te jednostavnim testom krvi.

“Simptomi se poboljšavaju liječenjem, ali što se duže stanje ne liječi, veća je mogućnost trajnog oštećenja”, upozorava “British Medical Journal”.

Vitamin B12 može se pronaći u hrani poput mesa, ribe, sira, maslaca, jaja i prehrambenog kvasca, navodi “Klik”.

Foto: Pixnio

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakŠest znakova koji otkrivaju da ste granični alkoholičar
Naredni članakMajstor otkrio kako uštediti novac i zadržati toplotu u kući