Zimska hladnoća konačno je stigla, uvlačeći se ne samo u naše kosti, već i u naše kuće. Kako bismo zadržali toplotu unutra i istovremeno smanjili račune za struju, elektromehaničar Branko Zrnić otkriva savjete za “Prvu TV”.

Prema riječima Zrnića, ljudi danas koriste različite izvore toplote. Prema njegovom iskustvu, TA peći predstavljaju najpouzdaniji način grijanja. Da bi bile učinkovitije, preporučuje ih postaviti u najhladnije prostorije i dijelove kuće, poput prozora.

“Hladan vazduh će podstaći toplotu iz peći prema sredini i drugim dijelovima sobe, čime će se postići ravnomjerna toplota u cijelom stanu. Držite li je bliže vratima, polovina sobe biće hladnija”, objasnio je Zrnić.

Govoreći o triku s aluminijskim folijama oko radijatora ili peći kako bi se zadržala toplota, majstor ističe kako, prema njegovom iskustvu, taj trik nema značajan učinak.

Postavlja se pitanje kako pravilno postaviti grijaća tijela kako bi trošila što manje električne energije. “TA peći se pune noću kada je struja jeftina. Nakon punjenja, termostat se isključuje, sprječavajući dalju potrošnju, a koristi se samo ventilator prema potrebi”, objašnjava Zrnić.

Još je dodao: 

“To oslobađa akumuliranu toplotu kad vam je potrebna, omogućavajući uštedu više od trećine. Ako peć držite stalno upaljenom, to može značiti da je mala ili da grijete veliki prostor”, zaključio je majstor, dodajući savjet da izbjegavate produžne prekidače, posebno one s ugrađenim prekidače.

Foto: Pixnio

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakVaša usta vam mogu reći puno toga o zdravlju
Naredni članakFutsaleri Doboja večeras u Brijesnici protiv Liliuma za čevrtfinale Kupa BiH