Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko kazao je danas za N1 da je informacija o kupovini oružja u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, vijesti ”koja je posljednjih deset godina najviše odjeknula”.  On je kazao da je ”van pameti” imati toliku količinu oružja. Kaže neće koristiti bonska ovlaštenja i dodaje da su pripremili svoje prijedloge izbornog zakona koje će predstaviti domaćim političarima.

Incko je u ekskluzivnom razgovoru za N1 kazao da se radi ”na prikupljanju činjenica”.

”Još skupljamo činjenice i to vijest koja je posljednih deset godina najviše odjeknula, o njemu su izvještavali svi mediji, neke vlade su zabrinute, sada je to nabavka oružja, a one su zabrinute i zbog krijumčarenja oružja o kojem se i ranije govorilo, i tu će biti više pađnje što se tiče ove teme. Ja nemam kontrolnu ulogu po tom pitanju, pogotovo ćemo biti u kontaktu sa EUFO-rom i NATO-om po tom pitanju i oni skupljaju informacije. O ovoj temi već smo razgovarali na PIC-u, u nekom užem sastavu”, rekao je Incko za N1.

On je kazao da je ”van pameti” imati toliku količinu oružja.

”Kada nešto takvo čujem, prvo tražim činjenice i to sam uradio.. Kada sam ih dobio, bio sam iznenađen. Pitao sam i ljude koji znaju to područje… Ja sam pitao sam sebe koliko ima Austrija ovog oružja kod policije i bilo je zanimljvo porediti podatke i iz Slovenije. Oni imaju 5000 vojnika, a mi bi sada imali 5000 policijaca koji će imati 5000 pušaka. Šta da i u Federaciji netko naoruža policiju? Da oni svi imaju oružje koje koristi vojska, to mi je čudno! Ako je to protiv terorizma, zašto treba 5000 dugih cijevi zbog borbe protiv 5 ili 6 terorista. I policija u Europi ne koristi to oružje, oni koriste pištolje. Ovo oružje koristi vojska i mislim da je van pameti imati i koristiti tu količnu oružja”, dodao je.

O jutrošnjem napadu na zgradu Ambasade SAD u Podgorici kaže:

“To je šokantno. Obično iz Crne Gore nema loših vijesti, pričamo o turizmu, pričamo o tome da su oni ušli u neke ozbiljne pregovore. Ali možda moramo da ipak priznamo, na kraju krajeva da države više ne mogu kontrolirati pojedince, možda neke grupe da, ali pojedince teško.. I sigurno će doći još do takvih ili sličnih događaja. Treba da smo svi budni i na oprezu!”, naglasio je on.

Jedna od tema razgovora bila je i izborni zakon, te izmjene koje se očekuju.

“Neću koristiti bonske ovasti, imamo dva svoja prijedloga, koja su pripremili eksperti i njih ćemo predstaviti domaćim političarima. Ne smijemo dozvoliti da čitava BiH postane slučaj Mostar”, poručio je Incko.

(N1)

Prethodni članakESPN: Dončić kombinacija Hejvorda i Manua, biće 1. pik
Naredni članakGripa odnijela četiri života u Tuzli