Kada napada snijeg, ili još gore, kada počne da se topi, šta god da obujete, najvjerovatnije će se natopiti i noge će vam biti mokre, ali postoji par načina kako da obuću brzo osušite, bez posljedica na kvalitet i oblik same obuće, prenosi NajŽena Alo.

Izvadite pertle i uložak

Kad dođete kući obuću očistite od prljavštine. Skinite pertle i izvadite uložak ako je moguće. Tako će se brže osušiti, a spriječićete deformisanje obuće i stvaranje neprijatnog mirisa. Obrišite unutrašnjost cipela suvom krpom ili papirnim ubrusom.

Napunite ih novinama ili rižom

Riža i novine odlično upijaju vlagu. Napunite stare pamučne čarape rižom i stavite ih u obuću. Ili zgužvajte dvije ili tri strane starih novina i ugurajte unutra. Ukoliko primijetite da su poslije izvjesnog vremena novine mokre, zamijenite ih suvim. Obuću ne treba držati blizu grijalice, radijatora, a ne smijete ih sušiti fenom, jer se tako može oštetiti.

Podignite ih

Kada mokra obuća stoji na podu, voda će se slivati u đon i ostati tu nakupljena, zbog čega bi mogao da se iskrivi, ali i da se stvori neprijatan miris. Zato podignite obuću tako da može da se osuši cijela. Idealno je da je stavite na rešetkasti stalak za obuću, ako ga imate, a možete i na žicu ili stalak za sušenje veša.

Foto: Kaique Rocha/Pexels

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakNajbolja pića za čišćenje organizma
Naredni članakCicović: Republika Srpska vječna i naša najveća pobjeda u 20. vijeku (VIDEO)