Zaleđen pločnik ili pješačka staza prava su opasnost. Mnogi često zbog hodanja po poledici padnu i završe u bolnici, neki i s ozbiljnijim povredama. Ipak, čak i ako ne završite u bolnici, hodanje po ledu i dalje može uzrokovati i blaže povrede poput ogrebotina na koljenima ili modrica na laktovima.

Ipak, klizanje po ledu i padanje možete spriječiti tako da promijenite način hodanja. Kako biste to učinili, hodajte poput pingvina:

“Ključno je da sporije hodate i pravite male korake. Kada je vani ledeno i klizavo, veći koraci znače i veću silu što  će povećati vjerojatnoću da se okliznete”, kaže za HuffPost ortopedski hirurg Kariline Bringe. Ako hodate poput pingvina, čak i ako padnete, pad neće biti toliko opasan, posebno jer su vam ruke uz tijelo i slobodne čime je vaša ravnoteža bolja, te možete brzo reagovati i uhvatiti se za nešto prije nego što udarite glavom o tlo.

Fizikalna terapeutkinja Monica Leach napominje da ruke ne držite u džepovima te da ni telefon ne držite u rukama, prenosi miss7zdrava.

Foto: Pexels/Tobi

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakPotvrđeno kad stiže novi Porsche Macan EV
Naredni članakŠta da jedete za jake i zdrave kosti?