Narodna skupština Republike Srpske usvojila je, po hitnom postupku, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom radi obezbjeđenja uslova da se to čini tako da se ne ugrožava zdravlje ljudi i životna sredina.

Cilj ovog zakona je u prevenciji nastajanja otpada, posebno razvojem čistijih tehnologija i racionalnim korištenjem prirodnih bogatstava.

Poslanici su, po hitnom postupku, usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, kojim se povećava koncesiona naknada za hidroelekrane i termoelektrane za 10 odsto i štite ranija prava lokalnih zajednica kao korisnika ove naknade tako što im neće biti smanjen prihod po tom osnovu.

Poslanik u Klubu PDP Adam Šukalo smatra da je današnjim glasanjem prekršen Poslovnik o radu Skupštine jer se, uz zakone o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom i o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, moralo glasati i o Prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije.

On je objasnio da se dolazi u koliziju zbog povezanosti Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama i Prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije.

Šukalo je najavio da će podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je da današnjim glasanjem nije prekršen skupštinski Poslovnik.

Nakon glasanja, Čubrilović je okončao prvi dio 23. redovne sjednice, čiji je nastavak zakazan za ponedjeljak, 12. februara, u 10.00 časova.

Poslanicima će danas biti prikazan film “Lica Lafore”, autora Denisa Bojića, koji govori o desetogodišnjoj borbi porodice Gajić iz Banjaluke i njihovim nadljudskim naporima da spase živote svojih djevojčica oboljelih od Laforine bolesti, kao i o njihovom angažovanje u pronalasku lijeka za ovu rijetku bolest.

(Srna)

Prethodni članakRepublika Srpska prodaje odmaralište u Hrvatskoj
Naredni članakEvropski parlament: Ukinuti pomjeranje sata