BANJALUKA – Investiciono razvojna banka Republike Srpske pozvala je danas zainteresovane kupce da po početnoj cijeni od 296.395 KM kupe devastirano odmaralište sa zemljištem u Lukoranu u Hrvatskoj.

IRB je prodaju pokrenula nakon što je Vlada RS krajem prošle godine dala saglasnost za prodaju ovog objekta veličine 1003 metra kvadratna, ali i stana u Beogradu koji se trenutno koristi kao poslovni prostor.

Zainteresovani za odmaralište na hrvatskom ostrvu Ugljan trebaju na račun Fonda za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS uplatiti depozit u iznosu od 29.639 KM ili 15.154 evra. Ponude, kako stoji u pozivu IRB RS, mogu se dostaviti do 27. februara.

Zanimljivo je to da je uz poziv IRB-a objavljena vrlo štura dokumentacija o ovom objektu, a ne postoji ni fotografija nekretnine koja je na prodaju. Sve što se može naći jesu instrukcije za plaćanje depozita, izvodi iz zemljišne knjige i katastarskog plana i ponude za fizička i pravna lica.

Inače, rezultati Fonda za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS su izuzetno „tanki“ jer su od osnivanja IRB u okviru koje djeluje 2006. godine do danas uspio da inkasirati samo 355.221 marku.

Ovo tijelo u okviru IRB RS upravlja isključivo imovinom preduzeća koja su je prilikom izrade programa privatizacije svrstala u pasivni podbilans. Ta imovina, kako su mediji pisali krajem prošle godine, nije bila predmet privatizacije, jer novi vlasnici preduzeća sa njom ne mogu upravljati zbog toga što se nalazi izvan teritorije RS.

Do sada je, kako su iz Fonda tada naveli, prodato svega osam nekretnina iz pasivnog podbilansa, a novac je usmjeren u Fond za razvoj i zapošljavanje RS za povećanje osnovnog kapitala.

IRB raspolaže sa još pet nekretnina van granica RS, koje su veće vrijednosti u odnosu na one koje su do sada prodate. Riječ je o poslovnom prostoru u Beogradu, devastiranom odmaralištu Rudnika željezne rude Ljubija u Rogaškoj Slatini, te tri nekretnine u Biogradu na Moru u Hrvatskoj.

Od 2005. godine pokretani su i mnogi sudski procesi za nezakonitu prodaju imovine RS u inostranstvu, čime je ona oštećena za desetine miliona KM.

CAPITAL: Ž. Gauk

Prethodni članakOktobarski izbori bitni za sve
Naredni članakUsvojen zakon o koncesijama