Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH prema kojem je kao rok za uspostavljanje i operativnost Odjeljenja za sprovođenje postupka po izvještajima određen 23. mart.

Danas nije bilo entitetske većine za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

Podršku poslanika dobio je izvještaj o sprovedenoj reviziji učinka o temi “Aktivnosti institucija BiH na pripremi i nadzoru nad sprovođenjem planova integriteta”, kao i izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Aktivnosti institucija BiH na obezbjeđivanju rodne ravnopravnosti”, te izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Uvođenje softverskih rješenja”.

Poslanici su usvojili i zaključak poslanika SDS-a Darka Babalja da se Savjet ministara obaveže da Predstavničkom domu u roku od 30 dana dostavi tačne informacije o 25 institucija koje nisu bile uspješne u primjeni softverskih rješenja, a što je navedeno u revizorskom izvještaju.

Na današnjoj sjednici usvojen je i godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja BiH za 2022. godinu.

Entitetske većine nije bilo za poslaničku inicijativu Predraga Kojovića, Sabine Ćudić i Aide Baručije kojom traže da Savjet ministara i nadležno Ministarstvo bezbjednosti budu zaduženi da, u roku od 60 dana od usvajanja ove inicijative, omoguće uvođenje u upotrebu javnog sistema obavještavanja o nestanku djece “Amber alert” na teritoriji BiH.

Poslanici danas nisu usvojili da Prijedlog zakona o vrhovnom sudu BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima budu razmatrani po skraćenom postupku.

Poslanici su dali saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih ugovora i sporazuma, među kojima je i sporazum o zajmu za dodatno finansiranje za program integrisanog razvoja koridora Save i Drine primjenom višefaznog programskog pristupa, koji su potpisale BiH i Međunarodna banka za obnovu i razvoj.

Ovim je današnje zasjedanje završeno, a predsjedavajući Predstavničkog doma Marinko Čavara najavio je da će naredna redovna sjedica biti održana 28. februara.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakRadanović: Najoštrija osuda napada na srpsku povratnicu u Tumarama
Naredni članakVeće plate zaposlenima u Elektroprivredi Srpske