Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je na današnjoj sjednici principe i ustavni osnov Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH sa dva amandmana, čime je ovaj prijedlog podržan u istovjetnom tekstu koji je usvojio i Predstavnički dom parlamenta BiH.

Ovaj zakonski prijedlog naći će se na sutrašnjoj sjednici Doma naroda.

Protiv ovog prijedloga glasao je jedino član Komisije Šefik DŽaferović, čiji amandmani nisu dobili podršku članova Komisije, a podršku nije dobio ni amandman delegata hrvatskog naroda Zlatka Miletića.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Sredoje Nović rekao je, imajući u vidu uložene amandmane, da je mislio da je svima stalo da ovaj prijedlog dobije podršku i da ne treba dovoditi u pitanje usvajanje zakona.

– Ne vjerujem da će se ovim zakonom promijeniti rad sudova i tužilaštava i smatram da u ovoj oblasti treba da idemo korak po korak – naveo je Nović.

On je dodao da bi i sam imao potrebu da uloži nekoliko amandmana i izrazio uvjerenje da će novi zakon o VSTS-u biti sačinjen na transparentan način.

Ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza rekao je da nema ništa protiv predloženih amandmana, ali da je predviđeno da se određena pitanja urede pravilnikom.

– Već radimo na novom zakonu, za godinu dana trebalo bi da imamo cjelokupno novo zakonsko rješenje – dodao je Bunoza.

DŽaferović je poručio da, ukoliko amandmani Kluba Bošnjaka ne budu usvojeni na Komisiji, zakon neće podržati ni na sjednici Doma naroda.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakStevandić: Marfi piše onima koji moraju da sprovode njegove odluke, u Srpskoj takvih nema
Naredni članakNović: Svi su za evropski put BiH