Policijska uprava Banjaluka i Јedinica za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske sprovode istragu i vezi sa hakerskim napadom na Integrisani zdravstveni sistem Srpske /IZIS/, a obratiće se i Evropolu za razmjenu operativnih informacija i iskustava.

Iz MUP-a je saopšteno da su u nedjelju, 31. decembra, zaprimili prijavu odgovornog lica u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske da nije moguće pristupiti IZIS-u, te su izašli na lice mjesta i uviđajem utvrdili da je riječ o hakerskom napadu.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka, koja se izjasnila da je riječ o krivičnom djelu izrada i unošenje računarskih virusa u sticaju sa krivičnim djelom iznuda iz Krivičnog zakonika Srpske.

Policijski službenici Јedinice za visokotehnološki kriminalitet preduzimaju dalje mjere i radnje u okviru ove istrage, te će se obratiti i Evropolu za razmjenu operativnih informacija i iskustava, ističe se u saopštenju.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ranije je danas saopšteno da je IZIS pretrpio hakerski napad, zbgo čega je u njemu onemogućen rad, ali da zdravstvene ustanove u slučaju potrebe mogu da primaju pacijente.

Stručne službe Fonda zdravstvenog osiguranja, zajedno sa partnerima koji u praksi sprovode IZIS, rade na otklanjanju ovog problema, a o hakerskom napadu obaviješteno je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, odnosno Uprava kriminalističke policije, Јedinica za visokotehnološki kriminalitet.

Foto: rtrs-tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakStevandić: Spriječiti donošenje odluka bez Srba
Naredni članakFZO: Građanima Srpske nije i neće biti uskraćena zdravstvena zaštita