Građanima Republike Srpske nije i neće biti uskraćena zdravstvena zaštita, uprkos visokosofisticiranog hakerskog napada na Integrisani zdravstveni informacioni sistem, koji trenutno zbog toga nije u funkciji, navode iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

– Menadžment Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske održao je danas sastanak na kome je, između ostalog, konstatovano da osiguranici Fonda ne smiju da trpe zbog napada na IZIS, te su i zdravstvene ustanove obaviještene da pacijente ne smiju da vraćaju i da im se mora pružati potrebna zdravstvena usluga – navdeno je u saopštenju.

Podsjećaju, uoči Nove godine, Fond zdravstvenog osiguranja, odnosno Integrisani zdravstveni informacioni sistem je bio meta visokosofisticiranog hakerskog napada, prilikom kojeg su korištene taktike uobičajene među naprednim hakerskim grupama. Imajući u vidu kompleksnost ovog informacionog sistema, biće potrebno određeno vrijeme da sistem normalno i u punom kapacitetu profunkcioniše.

Svi timovi zaduženi za IZIS su danonoćno angažovani i rade na tome.

– U međuvremenu, kao što smo već naveli, zdravstvene ustanove mogu da pružaju zdravstvenu zaštitu pacijentima koristeći papirne forme u radu, u skladu sa ranijim instrukcijama koje su dobijale od Fonda – dodaje se u saopštenju.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakU toku istraga o hakerskom napadu na IZIS, biće kontaktiran i Evropol
Naredni članakVRIJEME: Sutra oblačno uz slabu kišu