U subotu će u Banjaluci biti održana Međunarodna konferencija “Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma”.

Učešće na konferenciji potvrdilo je više poslanika Evropskog parlamenta i poslanika nacionalnih parlamenata, političara i javnih ličnosti iz Italije, Holandije, Bugarske, Španije, Njemačke, Sjedinjenih Država i drugih zemalja.

Konferencija će biti izraz podrške legitimnim težnjama Republike Srpske u svijetu, ali i pokušaj da se artikulišu konkretne strategije otpora pritiscima iz Brisela i sa drugih strana, najavili su organizatori.

Dodali su da su politička opredjeljenja inostranih učesnika raznolika, ali da svi dijele stav da Republika Srpska opravdano nastoji da očuva status i nadležnosti koje su joj garantovane Dejtonsko-pariškim sporazumom iz 1995. godine.

Nakon uvodnog izlaganja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, konferencija će imati dvije plenarne sjednice – “Očuvanje i jačanje državnosti Republike Srpske” i “Očuvanje Dejtonskog sporazuma: preduslov mira”.

DŽejms DŽatras, bivši američki diplomata i istaknuti politički analitičar, govoriće na temu “Svijet u procesu multipolarizacije i budućnost Republike Srpske”.

Skup će pokazati da sa obje strane Atlantika postoji mnogo uglednih ličnosti, institucija i političkih snaga koji podržavaju Republiku Srpsku u njenom čvrstom opredjeljenju da opstane i da povrati ona prava i nadležnosti koja su joj nezakonito oduzeta tokom proteklih 28 godina, navode organizatori.

Dodaju da će konferencija pružiti značajnu potvrdu da Republika Srpska nije ni izolovana i bez prijatelja u zapadnom svijetu, da je njen otpor diktatima koje nameću stranci potpuno opravdan, kao i da je Banjaluka jedna od prestonica autentične Evrope suverenih nacija, one Evrope koju oličavaju gosti ovog skupa.

Konferencija će biti održana u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske s početkom u 11.00 časova, a pod pokroviteljstvom Udruženja politikologa Republike Srpske.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakZašto nekad parfemi brzo “ispare” sa kože
Naredni članakDodik: Evropski put BiH nije sporan za Srpsku, ali mora se poštovati Ustav (VIDEO)