Vijesti

U posjeti Srpskoj od 16. juna 1.000 djece sa Kosova i Metohije – Dio djece biće smješten i u Doboju

Republiku Srpsku ove godine posjetiće 950 učenika i 50 djece sa poteškoćama u razvoju sa Kosova i Metohije u pratnji 80 profesora i nastavnika, potvrdili su ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosmeta Milorad Arlov.

Trivićeva je najavila da će svečani doček djece sa Kosova i Metohije biti organizovan 16. juna u Andrićgradu u Višegradu, gdje će im biti dodijeljeni i prigodni pokloni dobrodošlice, a njihov boravak u Republici Srpskoj planiran je do 23. juna. 

Ona je istakla da posjete djece sa Kosova i Metohije Republici Srpskoj i obrnuto znače mnogo jer se na taj način i dalje grade mostovi između Srba koji žive na Kosovu i Metohiji i Republike Srpske.

“Djeca sa Kosova i Metohije će neposredno spoznati šta je to značajno u Republici Srpskoj, sklopiće prijateljstva, upoznaće nastavne planove i programe koje jedni i drugi uče, približiće se više Republici Srpskoj”, rekla je Trivićeva novinarima nakon sastanka sa Arlovim u Banjaluci. 

Arlov je rekao da će 18 lokalnih zajednica iz Republike Srpske i porodice školske djece osmi put biti domaćini djeci sa Kosova i Metohije. 

Prema njegovim riječima, djeca će biti smještena u Banjaluci, Gradišci, Novom Gradu, Derventi, Čelincu, Brodu, Modriči, Šamcu, Doboju, Bijeljini, Han Pijesku, Palama, Istočnom Novom Sarajevu, Višegradu i Trebinju. 

On je rekao da je do sada oko 4.500 djece sa Kosova i Metohije posjetilo Republiku Srpsku. 

Arlov je pozvao Savjet ministara da pomogne ovaj projekat, kao i prethodnih godina da djeca sa Kosova i Metohije uđu u BiH pod posebnim uslovima jer ona nemaju nikakva dokumenta. 

On je podsjetio da Odbor organizuje i humanitarnu akciju za izgradnju dnevnog centra “Podrži me” u Kosovskoj Mitrovici za više od 130 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju. 

Arlov je rekao da ova humanitarena akcija traje do 30. juna, dok je postavljanje kamena temeljca planirano za 26. juni.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close