U legalne novčane tokove ubačeno je u periodu od januara do kraja septembra prošle godine 4,43 miliona maraka prljavog novca, pokazuju najnoviji podaci Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Inspektori su svođenjem računice utvrdili da je pranje novca u porastu za oko 1,1 milion maraka u odnosu na isti period prethodne godine.

– Analizom prijavljenih krivičnih djela u vezi sa pranjem novca utvrđeno je da je od januara do septembra 2017. godine suma opranog novca obuhvaćenog prijavama iznosila 4,43 miliona. Ta suma je u istom periodu 2016. godine iznosila 3,21 milion KM – kazali su u Službi za odnose s javnošću SIPA.

Tužilaštvima je za devet mjeseci prošle godine podneseno pet izvještaja i jedna dopuna izvještaja o krivičnim djelima i njihovim počiniocima. Najviše ih je stiglo od obveznika koji su prijavili 405 sumnjivih transakcija opisanih u Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti. Iz tog kontingenta 193 prijave podnio je bankarski sektor, a 212 ostali obveznici.

– Analizom je utvrđeno da je u odnosu na prvih devet mjeseci 2016. godine u istom periodu lani zaprimljeno i obrađeno 70,2 odsto više sumnjivih prijava koje su se u većini slučajeva odnosile na prijave mikrokreditnog sektora – kazali su u SIPA.

Među sumnjivim transakcijama koje su prijavile banke veći broj se odnosi na učestale prilive iz inostranstva na račun stranog predstavništva u BiH, inoprilive na račun pravne osobe u BiH iz nekooperativnih zemalja, sumnjive uplate od strane nevladinih organizacija na račun fizičkih lica i razne gotovinske uplate na lične račune.

Sumnje su stvarali i polozi gotovine na račun pravne osobe koji značajno odstupaju od prethodnog poslovanja, prilivi u korist fizičke osobe koja nije stanovnik BiH sa ofšor destinacije na osnovu konsultantskih usluga, a provjeravane su i činjenice koje su ukazivale na poslovne malverzacije i korupciju.

Najčešća obilježja sumnjivih transakcija koje su prijavili ostali obveznici, kako su pojasnili u SIPA, bila je gotovinska otplata kredita bez dokaza o porijeklu novca, učestali inoprilivi putem sistema brzog prenosa novca u korist računa fizičke osobe te prijevremena otplata lizing aranžmana.

Tužilaštvima je u cijeloj 2016. godini podneseno šest izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu. Njima je obuhvaćeno 21 fizičko i dva pravna lica zbog postojanja osnova sumnje da su u legalne novčane tokove ubacili 32,08 miliona KM nelegalno stečenog novca.

(Glas Srpske)

Prethodni članakUstrijeljena dva šakala
Naredni članakNeko obara cijenu akcija Željeznica